URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXIX) L'Estaca.

Alternativa | 13 Març, 2011 07:39 | facebook.com twitter.com

Fa unes setmanes que poguérem fer una agradable excursió guiats per les educadores mediambientals del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, en aquesta ocasió va ser per algunes de les antigues propietats de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria.

L’Arxiduc va anar comprant diferents cases i finques fins fer-se amb una important part de la Serra de Tramuntana. A les seves propietats hi va fomentar els cultius, sobretot de vinya i olivar, hi va fer construir a llocs estratègics, miradors, capelles, berenadors i camins que unien tot aquest conjunt i les fonts,les cales i els altres elements que ja existien a les finques i que avui  podem gaudir. També va obrir un hostal per a els que volguessin visitar la zona, Ca Madò Pilla, avui Hotel Encinar però, tal volta, l’obra més emblemàtica va ser la construcció de la casa de l’Estaca, l’única casa que va fer construir de ben nou, ho va fer amb un estil florentí que encara avui conserva, tot i que s’hi afegiren  construccions posterior amb altres estils.

 A l’Estaca  hi va arribar, per raons  laborals, na Catalina Omar que amb el temps administrà la possessió, va ser  algú molt important en la vida de l’Arxiduc i l’acompanyà a diferents viatges per la Mediterrània.

De l’Estaca cap a la Foradada partia el camí de la Mar, molt prop de la vorera i això ha fet que hagi desaparegut quasi totalment en l’actualitat, tot i que en queda algun petit tram. De la Foradada un camí duu fins a Son Marroig. El  camí de la Mar era d’una considerable amplada i ben empedrat, l’Arxiduc l’emprava sovint quan baixava amb carro per a banyar-se al Caló d’es Guix, el  seu racó preferit on muntava la seva caseta de fusta per canviar-se, tot i que avui en dia els esbaldrecs ho hagin desfet quasi tot.  

Un amant de la natura enamorat de Mallorca i especialment de la Serra de Tramuntana que emprà molts de recursos en embellir la zona, a les seves finques no hi deixava maltractar animals i feia respectar l’entorn. No sé que diria si alças el cap i ves com està Mallorca.

                                                                                 A.R.F.V.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Re: Trescant pel món (CXIX) L'Estaca.

Alternativa per Pollença | 13/03/2011, 21:53

I que diria l'Arxiduc d'això:

Al balears.
h
ttp://dbalears.cat/actualitat/etiqueta/Pollen%C3%A7a

Llista d’espera per anar pel camí de Ternelles
A l’espera que es dugui a terme el judici que dirimirà la titularitat pública o privada de la via, la demanda puja i ja no se’n donen autoritzacions en diumenge fins al juny.

...Tots els diumenges estan complets fins al mes de juny i les autoritzacions per transitar-hi dissabte comencen a esgotar-se.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb