URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Dones i perdedores, no us oblidam.

Alternativa | 16 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

 Al ple de desembre del 2008 (veure article) es va aprovar per unanimitat la nostra moció  per donar el nom de Margalida Comas Camps al carrer que actualment no té nom però es diu "prolongació de la Gola" i nomenar filla adoptiva a na Clara Hammerl i que a partir d'aquesta moció al manco el 50% dels futurs nous carrers portin nom de dona. 

Fins el final de la legislatura vam demanar a diversos plens si ja s'havien iniciats  els expedients per fer aquestes distincions, i l'anterior batle va contestar que el faria abans del final de legislatura...

Al ple ordinari de juliol vam tornar a recordar aquesta feina a l'actual equip de govern i fins avui res.Evidenment continuarem demanant el compliment d'aquesta i altres mocions aprovadesi no realitzades

Margalida Comas Camps forma part de la part oculta de la història d'aquest país per la seva doble condició de perdedora de la guerra i dona. 

Destacam el següent fragment de  article sobre Margalida del blog la lectora corrent sobre el llibre Margalida Comas Camps (1892-1972) científica i pedagoga, fruit d'un exhaustiu treball de recerca per part de la seva autora, María Ángeles Delgado Martínez, professora d'educació secundària. A més de la biografia de Comas, amb una anàlisi detallada del seu treball, el llibre n'inclou també tota la bibliografia i un recull de facsímils d'articles seus, documents varis i fotografies.

M'ha cridat l'atenció un article que Margalida va publicar a la Revista de Pedagogía el 1925 , quan era professora de l'Escola Normal de Tarragona: "Las ciencias en la escuela" (Rev. Pedagogía, núm. 38, pp. 56-64). Hi destaca la modernitat de les seves idees pedagògiques. Contràriament a aquella idea que encara preval avui dia en molts ambients no científics, ella diu: "Las ciencias reclaman un sitio en la escuela únicamente porque representan un movimiento de capital importancia en la evolución del espíritu humano, no por su mayor o menor utilidad. Sirven para humanizar las mentes de niños y jóvenes; juntamente con la literatura y el arte las ciencias son una de las grandes expresiones históricas del espíritu, y en consecuencia tienen tanto derecho como aquéllas a un sitio preminente en el programa escolar." Creu que la mainada ha de fer la "seva" ciència, ha de descobrir i el mestre només ha de guiar-los en el camí cap a la descoberta: "su misión es sugerir, dirigir, pero el alumno es quien debe observar, experimentar, comparar, sacar consequencias..."

Per altra banda, Margalida creu en la necessitat de la coeducació, que no
veu com una simple integració de les noies al model imperant --masculí--, sinó com un nou model educatiu que integri aspectes del model masculí i del femení. Llegint els seus articles sobre educació i didàctica de la ciència, es fa estrany pensar que la major part d'aquells textos són d'abans de 1936. Però potser no ho sigui tant, d'estrany, si pensem que l'educació va viure una epoca daurada en temps de la República.

 A l'enllaç podeu llegir l'article de MARGARITA COMAS CAMPS Y LA INTRODUCCIÓN DEL NATURE STUDY EN LAS ESCUELAS ESPAÑOLAS J. Mariano Bernal Martínez Dpto. Didáctica de las Ciencias Experimentales. Universidad de Murcia. Mª Ángeles Delgado Martínez I.E.S. J. Ibáñez Martín. Lorca (Murcia)


Foto i article a Menorca diario del carrer que Alaior (Menorca) ha dedicat a Margalida Comas, una persona molt relacionada amb Pollença a la qual l'Ajuntament també s'havia compromès a dedicar-li un carrer

 

Fotos del carrer que ens ha fet arribar
Miquel Cifre

 

 

A l'anuari número 13 (2008-2009)publicat per l'Ajuntament i dedicat integrament a l'estudi dels col·laboradors i continuadors de l'obra de Guillem Cifre de Colonya podeu trobar un article de María Cerdà Llompart; Guillem Bestard i  Margalida Comas i un altre sobre na Clara Hammerl de Fanny Llabres i Pere Salas.

 

El llibre Margalida Comas Camps (1892-1972) científica i pedagoga

 

 

Comentaris

jrv

Canets.

jrv | 19/09/2011, 10:06

Certament, no soc partidari de les merdes de cans al carrers i plaçes, i menys de la bruticia molt superior que escampen, a vegades deliberadament, els humans, que tots tenen cera del Corpus, per això.
Gracies per donar-li difussió.

Joan C

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Joan C | 19/09/2011, 09:51

Totalment d'acord amb el comentari JRV. Com a amo que recolleix les merdes del meu ca em molesta molt que els altres no ho facin, peró al mateix temps, escoltant segons quins comentaris sembla que tots els problemes de Pollença venen per les merdes de ca. Súpos que no t'importara que agafi el teu comentari per el facebok d'en Nuno.

jrv

Merdes de cans

jrv | 19/09/2011, 09:04

Hi ha una part de la "classe política" que no deixa de sorprendem, aquella en que la imaginació i la sensibilitat n'es aliena. Llegeixo al Punt informatiu unes declaracions, sembla fidelignes, d'una regidora, textualment: "deixar els excrements d'animal doméstic al carrer, és colcom com un DELICTE, i per tant, serà sancionat".( Tan de bó tan sols sigui un "delictet"). No cal dir que no soc gens partidari que els inevitables excrements que regularment deposem tots els essers vius, que ho han de ser al lloc convenient, siguin expossats a la via pública, però d'aixó a considerar-ho delicte...! Caldrà sortir amb el codi penal a passejar el cusset, o ja saben els cavallistes la que els hi espera, i no parlem dels coloms, mals d'aglapir, aquests! S'en salvaran les gavines que ha vegades et fan aquests "regals " caiguts del cel , no per la seva adscripció politica mes dretana, ja que no en fan distinció, elles, sinó perque alla al Colomer no hi puja casi ningú. Però res han de temer "concienciats" ciutadans els que treuen les boses de fems al carrer al mitgdia, quan no amb les boses rompudes escampant el seu contingut , els que les aboquen a les papereres, els que aboquen els trastos vells on els hi ve de gana, els contenidors que puden a 40º a l'hombra, els que perboquin a la teva façana o en mitg del carrer, o hi pixin "perfumant" el poble un parell de dies, abocant les llaunes, paper, mesclat al centre del poble convertint-lo en una sucursal de Son Reus, o els ciclistes, automobilistes que llançin als costats de la carretera els que els vingui en gana, els que matin amb diners públics l'herba verda de les cunetes i costats de la via pública, convertint el verd en una cosa apagada mes própia de paissatge saharià, propicia també al foc... A aquets cap problema, "Spain is diferent".
Tan de bo els canets ens poguessin posar multes, és forrarien...

jrv

Rigor

jrv | 19/09/2011, 07:46

Ho sento, Paco, però te tinc a dir que consider part dels teus comentaris massa frivols.
No és pot comparar un Oscar a un Premi Nobel, naturalment, al manco des de la meva perspectiva. I considerant personatges universals que casualment siguin espanyols, crec que ja ni hi ha molts a Pollença: Cervantes, ben justificat ( aquest no pot faltar, malgrat pocs espanyols haguin llegit el Quixot), Menendez Pelayo ( Prescindible), Almirall Cervera, etc. etc.
Crec que els mes propers geograficament i culturalment hi han de ser ( M'agradaria saber a quants de pobles de Castella hi ha res dedicat a Ramon Llull, o a Joan Maragall, o a Llorenç Villalonga, a Costa i Llobera, o....
I tal volta fora mes assenyat posar noms de personatges ja traspassats, no sigui cosa que després de posar el nom a un carrer o plaça, facin qualque endemesa que obligi a anular el nomenament, ara que els judicis per corrupció estan a l'ordre del dia, malhauradament...Quantes plaques hi ha a ambulatoris, hospitals, etc, amb el nom de Jaume Matas, que fan mal a la vista.

Paco

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Paco | 18/09/2011, 21:53

en serio, alguien puede decirnos porqué, en su momento, claro, no se reconocieron los éxitos de pepote bautizando con su nombre alguna instalción deportiva o algo similar?
porque ganar una medalla olímpica tampoco lo logra cualquiera

Paco

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Paco | 17/09/2011, 21:00

es lo que yo digo, que se han creado agravios comparativos: dediquemos calles a benavente, a cela, a juan ramon jiménez, ...
y como se mide el reconocimiento a aquellas personas que han destacado en disciplinas no premiadas con el nobel?
hemos de dedicar calles a todos los que ganan un oscar?
a todos los que ganan una medalla olímpica?
bingo !!!
nadie ha reclamado una calle para josé luis "pepote" ballester"

jrv

Ramon y Cajal

jrv | 17/09/2011, 13:39

Ramon i Cajal és L'ÚNIC espanyol (Aragonés, per mes senyes) que tingué un premi Nòbel en ciencies, encara que compartit (Severo Ochoa era ja de USA quan rebé el premi Nobel, a mes de republicà represaliat)
Per favor, no sigueu tan frivols...

Paco

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Paco | 16/09/2011, 14:01

cambienos el nombre a las calles de ramonycajal, de menedezypelayo, de joan xxiii, de pio xi, y otras muchas

Paco

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Paco | 16/09/2011, 14:00

pues yo propongo que no se pongan nombres depersonas ni a las calles, ni a parques, ni edificios, ni nada, asi nos ahorramoa agravios comparativos, y nos evitamos problemas futuros

Garci

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Garci | 16/09/2011, 11:05

Jo també estic en desacord amb les quotess, fins i tot per a carrers. S'ha de jutjar i reconèixer a les persones pels seus actes, més enllà del seu sexe. S'ha d'acabar amb el masclisme, però també amb la discriminació positiva, que pot arribar a ser una espècie de paternalisme.

La desconeixença envers Margalida Comas i altres dones no és més que la desconeixença de la nostra història. Algú sabia que la primera vaga de la història de Mallorca a la part forana va produir-se a Pollença?

Pepe

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Pepe | 16/09/2011, 10:09

Bon dia Covas. El 50% només fa referència a persones.
Respecte al tema de la paritat estic d'acord és cert com dius que a vegades passa a davant una dona a un home no per capacitats o valuositat sinó per sexe, però també és cert que a vegades obliga a fer un esforç que després obté un bon resultat.
Per exemple fa vuit anys vam tenir problemes per confeccionar la llista electoral complint la paritat. I ara alguna de les dones que les va costar anar a la llista s'han engrescat. Segurament sense la paritat no hagués estat així.
Igualment fer l'esforç de pensar en dones que meresquin un carrer a Pollença pot llevar a recuperar i descobrir dones valuoses fins ara oblidades. Jo no sabia res de na Margalida fins que una persona em va parlar d'ella i realment és increïble aquest desconeixement.

Joan Rafel Covas

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Joan Rafel Covas | 16/09/2011, 09:44

Estic d'acord en que s'hauria de reconèixer a aquestes i altres dones i homes que han fet coses pel nostre poble.
Tot i que també estic d'acord amb en Cristòfol. El tema de la paritat de vegades pot dur confusions. De vegades per la paritat passa a davant un home a una dona a l'inrevés no per capacitats o valuositat sinó per sexe, som del paré que s'hauria de revisar aquest tema.
Pel que fa als carrers una curiositat. El 50/50 també inclou objectes (Ex: C/ Barques) animals (Ex: cadernera, mosca) o astres (ex: Lluna, Sol)
Per això dic que no som partidari d'haver de posar número o quotes com diu en Cristòfol a tot.
I que quedi clar que no estic en contra que s'haguí d'ajudar a les dones a equiparar-se amb els homes en sectors com el laboral... però hauríem de trobar una altra formula.

Pepe

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

Pepe | 16/09/2011, 09:32

En principi qualsevol percentatge és simbòlic i en aquest cas es tracta de la paritat.Realment hauria de ser un 90 % per compensar.
Al final del que es tracta és de fer l'esforç de superar el masclisme imperant. Resulta totalment increïble que persones com na Clara o na Margalida no tinguin un reconeixement a Pollença.

cristofol

Re: Dones i perdedores, no us oblidam.

cristofol | 16/09/2011, 09:28

Jo me deman... és realment necessari que sigui un 50%,i perqué no un 80-90% ó un 20%, aquestes coses se fan accions particulars i no per cuotes.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb