URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Referèndum per la República i l'ús públic de Marivent

Alternativa | 20 Juny, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

A la passada legislatura, abril del 2008, vam presentar una moció demanant que l'Ajuntament donés suport a totes les iniciatives polítiques i ciutadanes de caràcter pacífic i democràtic a favor de la República i que s'uneixi als ajuntaments i càrrecs públics que des del 26 de Juliol de 2007 demanen un Procés Constituent que permeti la instauració a l'Estat espanyol de la III República. (veure article III República)

Ara al proper ple ordinari a la mateixa línia demanam fer un referèndum per decidir entre monarquia i república i que és recuperi l'ús públic originari pel que es va cedir el palau de Marivent. Concretament el que demanam és:

- L’Ajuntament de Pollença reconeix el dret a decidir sobre qualsevol aspecte de la vida política que tenen els ciutadans i els pobles i insta al govern de l'Estat a convocar un referèndum, d'acord amb allò establert a l'article 92 de la Constitució Espanyola (les decisions polítiques  d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans), per a que la ciutadania decideixi entre monarquia i república.

- L’Ajuntament de Pollença insta a les Corts Generals a que, si en el referèndum guanya democràticament l'opció republicana, posen en marxa el procediment de  reforma constitucional establert en l'article 168 de la Constitució Espanyola.

- L’Ajuntament de Pollença s’uneix als ajuntaments i càrrecs públics que des del 26 de Juliol de 2007 vénen sumant-se, a través dels seus plens municipals, a l'exigència d'un Procés Constituent que permeti la instauració a l'Estat espanyol de la III República.

-  L’ Ajuntament de Pollença insta al Govern de les Illes Balears a recuperar l’ús artístic, cultural i d’ensenyament del Palau de Marivent obert al públic

A Alternativa consideram que en una societat democràtica totes les institucions  s'han d'elegir per voluntat  popular i han d'estar sotmeses al control i a la possibilitat de revocació. La monarquia és una institució obsoleta, anacrònica i contrària als principis de la democràcia

La Constitució Espanyola de 1978 va ser aprovada en un referèndum en unes circumstàncies extraordinàries, sota la pressió exercida per l'exèrcit sorgit del cop d'estat de 1936 contra la II República ,després de 40 anys de dictadura i amb un rei imposat pel dictador. I  el vot a favor de la constitució no es pot interpretar com un suport majoritari a la institució monàrquica, ja que mai s'ha sotmès al sufragi popular. I a més a la majoria de la població actual no va votar en aquell referèndum.

La instauració de la Monarquia va ser acompanyada, a més, per la introducció a la Constitució de tot un seguit de preceptes que configuren a aquesta institució amb perfils clarament antidemocràtics com l’article 57, apartat 1 que estableix a la successió de la Corona la preferència de l'home a la dona, i a l'article 56, apartat 3 que estableix que “la persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”.

Creiem que en l'Estat Español, ha d'obrir-se un procés constituent on es resolgui la forma d'Estat, i en el qual es parteixi del respecte al dret a decidir dels pobles que conformen la realitat plurinacional de l'Estat i que són subjectes polítics amb dret a decidir com a tals.

En referència al Palau de Marivent aquest va ser donat  per la Sra Anunciación Marconi Taffani, vídua del pintor Sr. Joan de Saridakis, amb l’objecte d’establir-hi un Museu d’Art, serveis culturals i d’ensenyament artístic complementari, sota el nom del pintor i obert al públic. I que incomplint aquesta voluntat durant la dictadura (any 1973) la Diputació va cedir l’ús del Palau a la família real  com a residència privada.

 Monteys en" Orgullo y Satisfacción"

 

 A continuació la moció

 

REFERÈNDUM PER LA REPÚBLICA I ÚS PÚBLIC DE MARIVENT.

Els portaveus dels grups municipals sota signants presenten a la consideració del ple, per tal que sigui estudiada, debatuda i votada, la següent moció per ser inclosa a l’ordre del dia del proper ple ordinari de juny.

Atès que en una societat democràtica totes les institucions s'haurien d'elegir per voluntat popular i estar sotmeses al control i a la possibilitat de revocació. La font última de tot poder i autoritat és exclusivament la ciutadania, i no pot existir cap autoritat ni cap poder per damunt d’ella, sent la monarquia una institució obsoleta, anacrònica i contrària als principis de la democràcia

Atès que totes les institucions de l'Estat són elegides directament o indirectament per sufragi universal, a excepció del cap d'Estat, que ho és per raons dinàstiques. Açò constitueix una anomalia i un anacronisme, compartit amb altres països europeus però que suposa un fenomen absolutament minoritari tant a la Unió Europea com a nivell mundial.

Atès que la Constitució Espanyola de 1978 va ser aprovada en un referèndum en unes circumstàncies extraordinàries, sota la pressió exercida per l'exèrcit sorgit del cop d'estat de 1936 contra la II República ,després de 40 anys de dictadura i amb un rei imposat pel dictador. I que el vot a favor de la constitució no es pot interpretar com un suport majoritari a la institució monàrquica, ja que mai s'ha sotmès al sufragi popular. I a més a la majoria de la població actual no va votar en aquell referèndum.

Atès que la instauració de la Monarquia va ser acompanyada, a més, per la introducció a la Constitució de tot un seguit de preceptes que configuren a aquesta institució amb perfils clarament antidemocràtics com l’article 57, apartat 1 que estableix a la successió de la Corona la preferència de l'home a la dona, i a l'article 56, apartat 3 que estableix que “la persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”.

Atès que el recolzament de la ciutadania a la institució monàrquica ha anat reduint-se segons es manifesta en tots els estudis d'opinió -inclosos els del Centre d’Investigacions Sociològiques- procés que s'ha accelerat en l'últim any en conèixer l'opinió pública diversos fets presumptament delictius i altres de dubtosa ètica política pels quals el propi monarca ha hagut de demanar disculpes.

Atès que l'abdicació de Juan Carlos I en favor del seu fill, el príncep Felip es venia preparant des de fa alguns mesos com un pacte en els despatxos i a porta tancada, a esquena dels i les ciutadanes, i s’ha plantejat ara com un procés exprés de canvi en la corona. Ha arribat el moment de posar fi a aquesta anomalia i que el poble espanyol decideixi lliure i democràticament la seva forma d'Estat,

Atès que creiem que en l'Estat Español, ha d'obrir-se un procés constituent on es resolgui la forma d'Estat, i en el qual es parteixi del respecte al dret a decidir dels pobles que conformen la realitat plurinacional de l'Estat i que són subjectes polítics amb dret a decidir com a tals.

Atès que el Palau de Marivent va ser donat per la Sra Anunciación Marconi Taffani, vídua del pintor Sr. Joan de Saridakis, amb l’objecte d’establir-hi un Museu d’Art, serveis culturals i d’ensenyament artístic complementari, sota el nom del pintor i obert al públic. I que incomplint aquesta voluntat durant la dictadura (any 1973) la Diputació va cedir l’ús del Palau a la família real com a residència privada.

Per tot això, aquests regidors presenten al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació, si procedeix, la següent proposta

ACORDS:

- L’Ajuntament de Pollença reconeix el dret a decidir sobre qualsevol aspecte de la vida política que tenen els ciutadans i els pobles i insta al govern de l'Estat a convocar un referèndum, d'acord amb allò establert a l'article 92 de la Constitució Espanyola (les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans), per a que la ciutadania decideixi entre monarquia i república.

- L’Ajuntament de Pollença insta a les Corts Generals a que, si en el referèndum guanya democràticament l'opció republicana, posen en marxa el procediment de reforma constitucional establert en l'article 168 de la Constitució Espanyola.

- L’Ajuntament de Pollença s’uneix als ajuntaments i càrrecs públics que des del 26 de Juliol de 2007 vénen sumant-se, a través dels seus plens municipals, a l'exigència d'un Procés Constituent que permeti la instauració a l'Estat espanyol de la III República.

- L’ Ajuntament de Pollença insta al Govern de les Illes Balears a recuperar l’ús artístic, cultural i d’ensenyament del Palau de Marivent obert al públic.

Comunicar l’acord a les Corts Generals, el Govern de les Illes Balears i la xarxa de municipis per la tercera república,

Comentaris

Alternativa

Re: Referèndum per la República i l'ús públic de Marivent

Alternativa | 23/06/2014, 08:35

Fems, prospeccions petrolíferes, recórrer la sentència per construir en es Guix... Gràcies al PP i al seus votants per la seva labor continuada de degradació del nostre entorn

Alternativa

Re: Referèndum per la República i l'ús públic de Marivent

Alternativa | 20/06/2014, 09:52

Alcúdia compartirà l’auditori amb Pollença
www.arabalears.cat/premium/cultura/Alcudia-compartira-lauditori-Pollenca_0_1160284098.html

Al debat electoral del 2007 vam proposar aquesta idea com alternativa al projecte irracional de l'auditori d'en Moneo...S'ens va dir de tot, eren anys de bombolles i obres faraòniques. La nostra idea era que a més a més la programació cultural es fes de forma conjunta, que hagués transport públic adient i assequible per anar als espectacles, que es fes una sala a Pollença...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb