URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Teresa Cànaves Pallicer

Alternativa | 17 Juliol, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va aprovar per unanimitat  l'inici de l'expedient per a la concessió de la "Medalla de la Villa" a la Sra. Teresa Cànaves Pallicer.

 Pensam que és molt bona idea concedir la medalla de la Vila  a la Sr Teresa Cànaves Pallicer que ha fet i esta fent una feina impressionat a Rwanda. Però a l’igual que al tema del Sàhara pensam que no és suficients amb declaracions i medalles, cal fer coses més pràctiques. Pensam que hagués estat be  aprovar la nostra moció de desembre que demanava una partida pressupostaria del 0,7% a la cooperació internacional i l’ajuda humanitaria, així com la creació d’un Consell Municipal de Cooperació Internacional (veure article)

La proposta de batlia feia aquest resum biogràfic:

Teresa Cánaves Pallicer pertany a la congregació de les Missioners dels Sagrats Cors des de fa quaranta-tres anys, dels quals n'ha passat els darrers vint-i-tres com a missionera al districte de Rukara, Rwanda (África Central).

D'entre les múltiples tasques que ha duit a terme i que encara ara desenvolupa hi ha la gestió d'un Centre Nutricional i del Centre Cultural de la Dona -on es fan diversos tallers entre els quals el d'alfabetització per a dones-, i la creació i gestió d'un Centre de Maternitat, una Farmacia, un Centre de Salut i una guarderia infantil. Totes aquestes instal·lacions, a més de donar feina a la gent d'allá i de distribuir ajudes als qui més les necessiten, permeten prevenir determinades malalties i curar-ne d'altres. El darrer que s'ha posat en marxa és un centre en el qual es fa la prevenció, detecció i tractament de la SIDA.

De la seva persona es podrien destacar molts aspectes, per el que més excel·leix és la seva bona disposició envers els altres. La seva vida ha estat sempre dedicada a millorar les condicions de vida dels qui l'envolten, cal recordar que Rwanda és un país amb una pobresa extrema i que encara ara pateix les les conseqüències del genocidi que hi hagué fa catorze anys, a més del fet que la seva població s'ha triplicat en pocs anys.

 

Als que no vareu veure el documental «Els Mil Turons»(nom que rep Rwanda), dirigit per Maria Bennàssar (2007), us recomanem que no perdau l'oportunitat de veure aquest documental quan es torni a projectar, podreu veure una part de la feina de Teresa Cànaves.

Foto de l'excel·lent i premiada pàgina Cultura Pollença, de visita obligada.

 

Comentaris

Pepe

Re: Teresa Cànaves Pallicer

Pepe | 20/07/2008, 08:50

Les persones estan molt per damunt d'ideologies, religions i similars.

Margalida Amengual

Teresa Cànaves

Margalida Amengual | 19/07/2008, 12:31

Només volia dir que na Teresa és una dona excepcional. Jo he estat a Rwanda i he vist el que allà ha fet. Per molt que ho intentàs no podria explicar en paraules el que allà vaig veure i viure, el que fa per la gent, desde curar una simple ferida a comprar cases per la gent que no en té.
A Rukara la religió es lo de menys, allà només es procura ajudar i ajudar i ajudar i no sabeu fins a quin punt.
Na Teresa es mereix tots els homenatges del món i tota l'ajuda que li poguem donar. Jo l'admir, a ella i a totes les germanes i als capellans que allà vaig conéixer per la seva capacitat de dedicació al ésser humà, que és el seu únic objectiu. Si són religiosos, catòlics o protestants o lo que sigui, es totalment irrellevant. Elles, les monges, tenen la seva fe però no interfereix per res en la seva tasca, això ho puc assegurar.

Pepe

Terminología

Pepe | 18/07/2008, 17:00

Daniel tienes razón si nos ceñimos a las definiciones de los términos y comparto tu comentario. Apoyar la laicidad del estado no quiere decir ser antireligioso.

Garci

Re: Teresa Cànaves Pallicer

Garci | 18/07/2008, 12:11

Hola Daniel. Crec que en aquest sentit laicitzar la vida pública i anticlericalisme són sinònims. El que passa és que anticlerical té connotacions negatives per molta gent.
Tenim clar, com tu, que cal separar església i estat i relegar-la a l'àmbit privat.

Salut.

Daniel Cámara

Re: Teresa Cànaves Pallicer

Daniel Cámara | 18/07/2008, 10:38

Evidentemente no consiste en odiar todo lo que venga de la iglesia y estoy convencido que el premio es merecido, pero permiteme Pepe un matiz respecto a laicidad y anticlericalismo, que incluso algunos catolicos comparten.

El laicismo o laicidad (otro debate) aunque a mi me gusta hablar de laicidad en lo que a mi militancia se refiere (Movinemt Laic i progressista) no es necesariamente antireligioso, a lo que se opone es a la invasión de la religión en el espacio publico, en la política, en la educación. Allí donde la religión se apodera del espacio publico, la laicidad debe ser sin remedio anticlerical, de la misma manare que la democracia es antifascista. No olvidemos además que los grandes avances sociales a lo largo de la historia de la humanidad han tenido un claro carácter anticlerical, la ilustración, la revolución francesa, la republica, el movimiento obrerista, etc.…

Por lo tanto desde el respeto a la libertad de credo y religión, lo que no debemos permitir es la intromisión de la religión (que tiene carácter privado) en la vida publica que pertenece a toda la CIUDADANIA independientemente de sus creencias. En España mientras tengamos el concordato estamos obligados a mantener la llama del anticlericalismo ya que el clero se cuela en nuestra fiscalidad, en la educación de nuestros hijos y que pretende imponer un estado católico desde el poder que le concede el concordato.

Salud y republica

Daniel Cámara

http://www.mlp.cat/index.php
http://balears.mlp.cat/

Pepe

Laïcisme no és anticlericalisme

Pepe | 17/07/2008, 19:52

Hi ha gent que confon laïcisme i anticlericalisme.
No és el mateix demanar un estat laic i llevar símbols religiosos de la sala de plens que odiar tot el que vengui de l'església.

Garci

Re: Teresa Cànaves Pallicer

Garci | 17/07/2008, 19:29

La tasca de Teresa Cànaves és increïble. Molta gent així necessitam.
Me varen demanar que en pensava ja que ella és religiosa. I jo vaig quedar del tot sorprés de la pregunta. Que he de pensar? Cregui o no en Deu fa una feina digna d'admirar.

Per altre banda, no conec a Teresa, però si fos el meu cas m'agradaria més que no em donassin la medalla i si paguessin lo endarrerit al fons mallorquí de solidaritat, o que fessin un consell municipal de cooperació, o que destinin el 0.7% del pressupost a la cooperació.
Menys medalles i més actes. La solidaritat se fa cada dia i amb gests i no només en declaracions i fotos.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb