URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Margarita Comas Camps

Alternativa | 07 Octubre, 2009 07:37 | facebook.com twitter.com

Demà dijous 8 d'octubre a les 20:30 al Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya conferència Margarita Comas Camp. Una vida dedicada a l'ensenyament. de Miquel A. Marqués i Miquel Cifre

Aprofitam la conferència per recordar que al ple de desembre del 2008 (veure article) es va aprovar per unanimitat la nostra moció  per donar el nom de Margarita Comas Camps al carrer que actualment no té nom però es diu "prolongació de la Gola" i nomenar filla adoptiva a na Clara Hammerl i que a partir d'aquesta moció al manco el 50% dels futurs nous carrers portin nom de dona. 

Al ple de juny vam demanar si ja s'havien iniciats  els expedient per fer aquestes distincions, i el batle va contestar que encara no s'havien posat en marxa. 

És frustrant veure que després de la feina que significa aconseguir tenir representació al ple, elaborar i aconseguir l'aprovació de mocions, aquestes són tractades amb tan poc respecte per part de l'equip de govern. Ha hagut inclús mocions nostres aprovades per unanimitat que després no ha estat realitzades, com la moció a la qual s'aprovava fer un pla d'austeritat entre tots els grups polítics o congelar les despeses del capítol 2 als pressuposts del 2009. Igualment és frustant com per exemple han tardat més d'un any en fer l'aprovació inicial de  l'ordenança de mercats, i això que quan vam presentar la moció ja estava pràcticament feta.

A la fi tenim un equip de govern que llangueixi mancat d'iniciativa i d'il·lusió, mentre el municipi segueix el seu lent però inevitable enfonsament. Aquest poble necessita urgentment idees i il·lusió.

Esperam que aquesta conferència serveixi per recordar a l'equip de govern que hi ha un acord que complir.

MARGARITA COMAS CAMPS (Alaior, Menorca, 25 de novembre de 1892 - Exeter, Anglaterra, 1973) fou biòloga, pedagoga i professora de la Universitat de Barcelona.

Vinculada a la Institució Lliure d'Ensenyament, va a ser una de les principals protagonistes en la introducció de la didàctica de les Ciències a Espanya. Comas fou una gran defensora de la innovació pedagògica, la igualtat social i els drets de les dones. La seva vinculació amb Pollença  és que va viure un temps a Pollença ja que es va casar amb el fotògraf Guillem Bestard  amb el que es va tenir que exiliar amb motiu de la guerra civil.

Nascuda a l'illa de Menorca, Margarida Comas va iniciar els estudis de magisteri a Mallorca. El1922 va ingressar a la Facultat de Ciències de la Universitat de Barcelona, i el 1928 va arribar a ser una de les primeres llicenciades en biologia, amb un expedient excepcional. El seu interès per la investigació la va portar a ampliar els estudis a París i a Londres, i va aconseguir el grau de doctora. En tornar a Espanya va guanyar la Càtedra de Ciències Naturals de la Universitat d'Oviedo. Posteriorment va exercir com a mestra a l'Escola Normal de Mestres de Tarragona; el 1931 va ser nomenada directora de l'Escola Normal de la Generalitat del nou règim republicà. El 1934 va ser professora agregada de Biologia Infantil i metodologia de les Ciències de la Naturalesa a la Universitat de Barcelona; d'aquesta manera es va convertir en la primera professora de la facultat de pedagogia de la UB.

En esclatar la Guerra Civil espanyola, es va instal·lar a Bilbao. El 1937 va emigrar a Anglaterra, on va continuar investigant dins l'àmbit acadèmic a Foxhole i a Darlington Hall. Va publicar Las escuelas nuevas inglesas (1930), El método MacKinder (1930), La coeducación de los sexos (1931), El método de proyectos en las escuelas urbanas (1931), entre d'altres.

La seva activitat com a investigadora queda recollida en revistes franceses i en el Butlletí de la Societat Espanyola de Ciències Naturals.

 (Dades biogràfics trets de "mujeres de ciencias")      

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Margarita Comas Camps

Pepe | 19/03/2011, 15:55

Moltes gràcies Josep, el batle va dir que s'iniciaria l'expedient per posar el seu nom al carrer abans de finalitzar la legislatura, ja veurem.

Josep Cifre

Margarida Comas Camps

Josep Cifre | 19/03/2011, 11:41

Per aprofundir en la vida i obra d'Margarida Comas.
Està disponible per descarregar en format PDF a la WEB balearsfaciencia.org
(h.t.t.p://)publicacions.balearsfaciencia.org/dades/14archivo_1.pdf

Margalida Comas Camps (1892-1972). Científica i pedagoga
Delgado Martínez, Mª Ángeles (Edicions)
Govern de les Illes Balears, Conselleria d’Innovació, Interior i Justicia
Colección La Ciència a les Illes Balears, Palma de Mallorca 2009
ISBN: 978-84-613-7422-9

Carlos.

Consell Immobiliari de Mallorca.

Carlos. | 07/10/2009, 14:39

Hauría d'estar prohibit per Llei poder dedicar un 3% d'una parcela rústica de terra bona a s'ostentació estúpida.

Sergi.

Edifici Flex.

Sergi. | 07/10/2009, 13:48

Sa foto de s'edifici Flex amb l'exterior plè de rates si es propiètari fos un particular ja hauría sigut embargat.És un probleme de salut pública.¿Qué diu sa Conselleria de Sanitat de tot aquest assumpte?.

Carlos.

Consell Immobiliari de Mallorca.

Carlos. | 07/10/2009, 13:27

Referent al Consell Immobiliari de Mallorca jo vull dir què em parèix un desbarat què dins una parcela de 14.000 metros es pugui construir un 3%.Una familía no necessita 350 metros per poder viure dins una casa.Sa majoria des pisos de Palma només tenen 100 metros.Prou de especulació i destrucció.No als circuïts immobiliàris.Fart des "ecologistes" què venen a Mallorca i necessiten una casa de 500 metres quadrats per poder viure.

Garci

Re: Margarita Comas Camps

Garci | 07/10/2009, 07:51

Crec que és just dir que fou gràcies a aquest bloc que Pere de la Punta ens va descobrir l'existència d'aquesta dona. N'hi ha per estar-hi contents.

El tema de la no materialització de les nostres mocions s'assembla molt al que deiem ahir de que no aproven les mocions per molt positives que siguin. Jo crec que hi ha dos motius: el primer és que ho hem proposat des de l'oposició. El segon és que són inoperants, no tenen capacitat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb