URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Monolits

Alternativa | 14 Abril, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Una bona notícia per publicar el dia de l'aniversari de la proclamació de la II República, i a escassos dies del record del terrible bombardeig de Guernica (26 d'abril de 1937) realitzat per la Legió Còndor. Ahir vam confirmar el que ja ens havien comentat diversos treballadors de la base del Port de Pollença: la retirada del monòlit dedicat als pilots de la Legió Còndor

A la fí s'ha complit la  moció que vam presentar al ple de juny de 2008 i que va ser aprovada per unanimitat (Veure article i moció a La Legió Còndor ha de ser història). Al llevar-lo el Ministeri de Defensa ha complit amb la Llei de Memòria Històrica. El que no hem pogut confirmar és el que s'ha fet amb aquest monòlit. A la nostra moció demanàvem que, si era possible, fos dipositat al  museu militar del Castell de San Carles per convertir-se en un record històric contextualitzat i explicat.  Aquesta és una bona manera d'honrar a totes les víctimes de la Legió Còndor, la majoria  civils.


El monolit retirat va ser inaugurat el 25 d'octubre de1938 amb el nom de set caiguts, al desembre s'afegiren sis noms més, amb  l'inscripció  "Varen caure per la llibertat d'Espanya a la batalla contra els bolxevics els pilots d'hidroavions... (segueixen els noms i llinatges de tretze pilots i la data de la seva mort)." 

 

 

Els monuments públics no han de servir per  legitimar la violència que es va utilitzar per establir règims totalitaris contraris a la llibertat i dignitat dels ciutadans com feia el monolit de la base.

Els monuments públics han de ser ocasió de trobada com és el monolit a la plaça del Seglars dedicat a totes les persones que patiren les conseqüències de la intolerància després del 18 de juliol de 1936. A aquest monolit avui a les 19 h. hi haurà un recital poètic i musical en homenatge als republicans (tothom està convidat a dir unes paraules, fer lectura d’algun poema o cantar o tocar alguna cançó)

 
Avui, dia 14 a les19h. a la plaça dels Seglars de Pollença

Homenatge als republicans.

Recital poètic i musical:

Hi intervindran:

na Francisca Palou (Paiaia),

na Maria Antonia Valdivielso (Toñi),

na Tana i

en Francesc Gomila que presetarà

el seu disc de cançons republicanes

 Amés de xeremiers i tothom que vulgui participar.

 

Comentaris

Alternativa per Pollença

Re: Monolits

Alternativa per Pollença | 20/04/2010, 11:01

Avui al Balears.
Llorenç Capellà
De la pedra de Pollença al plàtan de la Feixina

h
ttp://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/de-la-pedra-de-pollen-a-al-platan-de-la-feixina.html

Pep Xifre

Monolit

Pep Xifre | 16/04/2010, 08:55

Diuen que els militars l'han llençat al mar prop del Faro

Garci

Re: Monolits

Garci | 14/04/2010, 09:18

Hola Biel. M'alegra veure't per aquí. Encara no sabem on ha anat a parar el monolit, tot i que vam demanar que el duguessin a Sant Carles, al museu militar, per contextualitzar-lo i explicar-lo.

Esper no veure'l damunt una rodona a una carretera.

Biel

Traducció B

Biel | 14/04/2010, 09:14

Hola, tenia apuntada una altra traducció del text del monolit, no varia massa: FIDELS A LA LLIBERTAT D'ESPANYA I PER LA LLUITA CONTRA EL BOLXEVISME. PILOTS DE LA MARINA... (segueixen 13 noms i llinatges de pilots, abatuts entre el febrer del 37 i el desembre del 38).

Sabeu on ha anat a parar el monolit ?

Bona feina !

Alternativa per Pollença

Re: Monolits

Alternativa per Pollença | 14/04/2010, 08:53

Al diari Balears.
Ni una petjada més de la Legió Còndor
h)ttp://dbalears.cat/actualitat/Balears/ni-una-petjada-mes-de-la-legio-condor.html

Alternativa per Pollença

Re: Monolits

Alternativa per Pollença | 14/04/2010, 08:50

Per recordar l'article de Llorenç Capellà 19/02/2009

Dia 12 de febrer, avui fa una setmana, va complir-se el setantè aniversari del bombardeig de l’estació de Xàtiva. Els xativins ho recordaren tres dies després, diumenge passat, en un acte públic entorn de l’escultura als màrtirs, obra de Miquel Mollà, finançada a escot. El bombardeig va produir-se abans de migdia. Avions procedents de la base de Pollença deixaren caure 20 bombes de 250 quilos cada una i el balanç de víctimes va ésser esfereïdor: 144 morts i més de 300 ferits. L’agressió s’atribueix a l’aviació italiana, però els bombarders que hi havia a Mallorca eren Heinkel, de la Legió Còndor. La tripulació era alemanya, encara que, cap al final de la guerra, es va completar amb militars espanyols.

El bombardeig de l’estació de Xàtiva s’hauria pogut evitar. Va ésser una acció sense guanys bèl·lics, estúpida, cruel. Barcelona ja havia caigut i la rendició de Madrid era cosa de setmanes. Però els alemanys consideraren que havien de continuar matant. Al cap i a la fi, era bufar i fer ampolles. Els Heinkel acostumaven a volar a poca altura per tal de no errar l’objectiu, i les bateries republicanes estaven escasses de munició. La Legió Còndor era comandada per un home del qual no s’ha escrit gaire, anomenat Hallinhaussen. Els alemanys, a Mallorca, passaren més desapercebuts que els italians, de natural fester i partidaris d’exhibir-se en públic. Tanmateix, la participació dels alemanys en la guerra va ésser determinant. Els Heinkel aterraren a Pollença a les darreries de 1937, i immediatament començaren a bombardejar Catalunya i el País Valencià.
A la base militar –la mateixa que s’ha convertit en el lloc d’estiueig preferit dels militars de l’OTAN–, hi ha un monòlit de record i d’homenatge.

Alternativa per Pollença

Re: Monolits

Alternativa per Pollença | 14/04/2010, 08:45

JRV, cercant en internet hem trobat a www.derechos.org/nizkor/espana/doc/chacon1.html
que parlen de les ordres de la ministra Chacon de fer cumplir la llei de la memòria històrica aquesta referència al monòlit.

"Un dato ilustrativo de la resistencia a la retirada figura en el informe sobre el monolito a los pilotos alemanes de la Legión Cóndor fallecidos en la Guerra Civil, junto al aeródromo de Pollensa (Mallorca). El informe militar señala que "por su ubicación y por estar rodeado de maleza y árboles sin cuidados, no es visible desde la carretera, y si se desconoce su existencia, pasa desapercibido, por lo que no se considera necesaria su eliminación".
[Fuente: El Confidencial, Madrid, 03mar10]

Alternativa per Pollença

Re: Monolits

Alternativa per Pollença | 14/04/2010, 08:43

La notícia del monolit al DdM

AlDdm
www.diariodemallorca.es/part-forana/2010/04/14/alternativa-aplaude-retirada-monolito-nazi-dedicado-legion-condor-base-militar/561627.html

Pepe

Re: Monolits

Pepe | 14/04/2010, 08:37

Amb tot el que ha sortit i tot el que sabem caldria declarar un estat d'excepció judicial a Mallorca. I no el dic en broma. En aquest moment a fiscalia s'acumula la feina ja iniciada i la feina per fer.

Hi ha una gran quantitat de denúncies que encara no s'han pogut investigar per la manca de mitjans.

Els polítics han de demostrar que realment volen acabar amb la corrupció que tan de mal fa a la democràcia i a l'economia.

JRV

A la fí

JRV | 14/04/2010, 08:31

A la fi s'ha retirat el monolit de homenatge als aviadors abatuts que vingueren a lluitar contra el poble espanyol, bombardejant població civil, homes , dones, nins i inclossos, matant milers d'ells , tal volta enganyats, però comandats pel feixisme.
Com a curiositat i reflexió, cal dir que a la meva infancia, alla pels 50 i 60 es, jugant per dins la "base",aquest monolit estava completament descuidat i oblidat, amagat practicament dins l'herba i les mates.
Fou ja dins la democràcia que es va netejar i restaurar l'entorn. Incomprensible.

Castelao

Crespi

Castelao | 14/04/2010, 08:24

Qualque dia s'hauran d'investigar els pagaments a Construcciones Crespí, tal volta en relació a les obres mal garbades de Pollença.
Segueis essent intolerable que s'adjudiquin obres, no a les empresses mes eficients i amb mes qualitat de construcció, sinó a les mes amigues de batllets de pa amb fonteta i policastres.

Sebas

Re: Monolits

Sebas | 14/04/2010, 07:44

Operación Bonsai: Dos detenidos y registros en empresas. En esta trama se investiga la adjudicación de las obras del Parque de Bomberos y de la Consejeria de Salud.

Consejeria de Salud
Constructora: Llabrés Feliu
Arquitecto: Javier Oliver

Reforma ayuntamiento de Pollensa.
Constructora: Llabrés Feliu
Arquitecto: Javier Oliver

Aquí algo huele mal...

Alternativa per Pollença

Tret de: iniciativa.balearweb.net/

Alternativa per Pollença | 14/04/2010, 07:40

Avui dia 14 a les 19h. a la plaça dels Seglars de Pollença

Homenatge als republicans.

Recital poètic...

Hi intervindran: na Francisca Palou (Paiaia), na Maria Antonia Valdivielso (Toñi),i na Tana

...i musica republicana

En Francesc Gomila ens cantarà cançons republicanes en la presentació del seu nou disc, que podreu adquirir per un mòdic preu. En el disc hi trobareu que moltes de les cançons son gloses i poemes de republicans pollencins, com en Pep Fusteret, en Guillem Payeres...
Tothom que vulgui
dir unes paraules,
cantar una cançó o
recitar un poema
hi està convidat!

Informació de: iniciativa.balearweb.net/

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb