URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Pollença i el canon

Alternativa | 25 Octubre, 2010 06:00

El dijous passat es va fer pública la sentència del Tribunal de la UE que declarava il·legal el cànon digital que s'aplica a Espanya. El dictamen del tribunal de Luxemburg  respon a una petició d'opinió de l'Audiència de Barcelona, i ha de ser aquesta la qual dicti sentència vinculant . Esperam que després d'aquesta sentència l'equip de govern compleixi l'acord al que es va arribar per unanimitat en gener i deixi de fer uns pagaments que consideram il·legals.

La sentència ha resolt la denúncia presentada per la SGAE contra l'empresa catalana Padawan per impagament del cànon argumentant que l'aplicació d'aquest cànon per a la còpia privada no s'ajusta a la legislació comunitària perquè s'aplica de manera indiscriminada. El tribunal ha dictaminat que l'aplicació del cànon per còpia privada als suports de reproducció adquirits per empreses i professionals per a finalitats que no siguin la còpia privada no s'ajusta a la legislació europea. Conclou, doncs, que el cànon es pot aplicar a persones físiques, però no pas jurídiques, és a dir, empreses i adminisracions com és el cas de l'Ajuntament de Pollença i com vam defensar a la nostra moció.

  Com recordareu,  a partir d'una moció d'Alternativa, Pollença va ser el primer Ajuntament d'Espanya al mes de gener que va aprovar demanar a l'Estat  l'exempció del  "cànon digital" (encara que no pel PIP va ser notícia a l'estat; Público, agència EFE, ABC, ràdios de Madrid i Euskadi...). El canon digital són uns doblers  que hem de pagar tothom, utilitzem o no el material comprat per copiar documents amb drets de propietat intel·lectual (finalitat original del canon). A   l'Ajuntament havia de reclamar a les empreses proveïdores de material informàtica la quantitat abonada en concepte  de canon i havia de deixar de pagar el mateix.

Des del ple de gener venim demanant a l'equip de govern el compliment de la moció aprovada per unanimitat, sense cap resultat. Esperam que després d'aquesta sentència l'equip de govern compleixi l'acord i deixi de fer uns pagaments que consideram il·legals. L'exempció del pagament del "cànon digital" resultaria, a més de ser de justícia pels arguments exposats, un estalvi en temps de crisi. 

Ara amb la força que dona la decisió del Tribunal de la U.E cal que el nostre passiu i dormit equip de govern executi l'acord de gener d'una vegada, i deixi de malbaratar els doblers públics.

 Imatge de la notícia del diari Público on es parlava de la nostra moció.

Comentaris

G. Caldentey

La propera (gran) institució: el Consell de Mallorca

G. Caldentey | 03/11/2010, 14:15

EFE/El Mundo-El Día:
"Las instituciones baleares se ponen en marcha para recuperar el dinero del canon" (h ttp://www.elmundo.es/elmundo/2010/11/03/baleares/1288790877.html).

PARLAMENT | Propuesta aprobada por unanimidad

La instituciones baleares se ponen en marcha para recuperar el dinero del canon

* Consideran que la tasa presupone el uso ilegal de los derechos de autor
* El Tribunal de Justicia de la UE dictaminó que es ilegal

Efe | Palma
Actualizado miércoles 03/11/2010 14:27 horas

El Parlament balear ha aprobado por unanimidad una iniciativa del Bloc que anima a todas las instituciones a emprender las acciones necesarias dirigidas a dejar de pagar el canon digital y a recuperar las cantidades de dinero satisfechas por este concepto hasta la actualidad.

La proposición no de ley del Grupo Bloc per Mallorca y PSM-Verds ha recibido el apoyo de todos los partidos en la comisión de Asuntos Institucionales.

En un comunicado, el grupo nacionalista recuerda que la carga adicional que supone el canon digital ha sido considerada por el Tribunal de Justicia de la Unión Europea como abusiva y no ajustada a la legislación europea, lo que denunció el Bloc desde el primer momento en que se puso en marcha este gravamen en concepto de derechos de propiedad intelectual.

Por ello, el Bloc se muestra satisfecho por haber conseguido el apoyo unánime de todas las formaciones políticas, sobre todo porque cada vez está más cerca la supresión definitiva del mismo.

"Hay que recordar -señala el Bloc- que la aplicación de este coste añadido es totalmente inadecuado porque presupone de forma indiscriminada el uso ilegal de los derechos de los autores, ya sean instituciones públicas, empresas o particulares".

La voluntad del Bloc pasa por establecer las fórmulas y los mecanismos necesarios con el fin de exigir el regreso del dinero que todas las administraciones han abonado.

Alternativa per Pollença

Re: Pollença i el canon

Alternativa per Pollença | 27/10/2010, 15:51

Demà damunt les 11:10h tornen a posar l'entrevista a la Ràdio.Recordau que ara la podeu sentir a internet.
www.radiopollensa.com/en-directe.php

Alternativa per Pollença

Re: Pollença i el canon

Alternativa per Pollença | 27/10/2010, 10:41

Podeu escoltar

L'ENTREVISTA A PEPE GARCIA a:

www.megaupload.com/?d=XQ2UKPO3

Pepe

Re: Pollença i el canon

Pepe | 26/10/2010, 16:57

Encara no hi ha podcasts però ens han dit que en una segona fase els posaran.
Per desgràcia Guillem ens hem centrat en l'auditori i el ple i no ha donat temps de xerrar del tema del cànon com teniam previst. Sempre em falta temps..

Pepe

Re: Pollença i el canon

Pepe | 26/10/2010, 16:55

M'imagin ciutadà que la teva pregunta és retòrica i es refereix a la feina del zelador i no al seu horari.
La darrera conversa que van tenir amb el batle ens va dir que el zelador ara feia la feina de camp acompanyant a la policia municipal.

Alternativa per Pollença

Re: Pollença i el canon

Alternativa per Pollença | 26/10/2010, 14:35

Tot d'una que les persones de la ràdio pengin l'entrevista a internet ho penjarem, com feim sempre.

L'entrevista ha recorregut tots els temes que hem anat tractant aquests darrers dies: el tema dels aparcaments, el tema de l'auditori, el pla de mobilitat, etc.

G. Caldentey

Podcasts a Ràdio Pollença?

G. Caldentey | 26/10/2010, 13:31

No hi ha cap fitxer a l'apartat dels podcasts, i m'hagués agradat escolatr en Pepe en diferit (en directe, no he pogut), a l'entrevista que dèiu quye li farien avui.
La podreu penjar aquí en el vostre blog?
Salutacions,

G. Caldentey

ciutadà

celador d'obras

ciutadà | 25/10/2010, 21:46

Podeu demanar quin és el horari del celador d'obras?

Alternativa per Pollença

Re: Pollença i el canon

Alternativa per Pollença | 25/10/2010, 18:43

Demà de 10 a 11 h, a la ràdio municipal . Entrevista a al nostre regidor Pepe García.
Recordau que ja podeu sentir la ràdio per internet.
www.radiopollensa.com

Alternativa per Pollença

Re: Pollença i el canon

Alternativa per Pollença | 25/10/2010, 17:00

Esperam els vostres suggeriments, precs i preguntes pel ple de dijous a aquest blog, a alternativaperpollenca@gmail.cm o al facebook.

Pepe

Un poema

Pepe | 25/10/2010, 16:10

Els retards als pagaments en temps de crisi suposen una gran irresponsabilitat, però a més cada vegada menys empreses volen treballar amb l'Ajuntament, i les que treballen en ocasions ja cobren els interessos del retard del pagament en forma de sobre cost.
Però no passa res... O sí?

Alternativa per Pollença

Re: Pollença i el canon

Alternativa per Pollença | 25/10/2010, 09:41

Del bloc d'Andreu Caballero sobre el cànon:

"Encara que només sigui una referència, sabem que l'ajuntament de Teulada (Marina Alta), que té una població d'uns 15.000 habitants (...), ha fet aquest càlcul i reclama la devolució d'un milió d'euros.

Joan C

Re: Pollença i el canon

Joan C | 25/10/2010, 09:06

A mi em molesta especialment que socialment s'acepti que els ajuntaments paguin tard. Crec que això ha de canviar radicalment i que s'ha d'exigir transparència i control a l'hora treure a concurs les feines però que els ajuntaments siguin responsables i paguin en un temps raonable.Ja està bé de prepotència

Pepe

Re: Pollença i el canon

Pepe | 25/10/2010, 08:55

Una carta que resumeix molt bé la situació d'un Ajuntamen, tan en el referent a pagaments com a cultura.
Però el batle i regidor de cultura segueix considerant que més de 10 milions d'euros no són suficients per fer una sala multifuncional.

Miquel Sánchez

Re: Pollença i el canon

Miquel Sánchez | 25/10/2010, 08:34

Queixes de becaris, publicat a "cartas al directos de DM"

===

Aquest darrer estiu, els que escrivim aquestes línies ens duguérem una alegria quan ens agafaren per fer pràctiques com a becaris al Museu de Pollença, depenent de l´ajuntament del poble, per motiu d´un conveni entre l´ajuntament de Pollença i el DOIP (departament d´Orientació i Inserció Professional), de la UIB. Per dos estudiants apunt d´acabar la carrera d´Història, un museu suposava una gran oportunitat per "fer currículum", encara que cobràssim poc. Però l´alegria aviat es tornà en desencant, quan varem demanar a l´ajuntament quan signaríem els nostres convenis i formalitzaríem la nostra situació formativa de pràctiques. Les excuses i a vegades les maneres grolleres de part d´alguns funcionaris no ens desanimarem i finalment els convenis es signaren dia 3 d´agost, després d´haver començat a fer pràctiques a finals de juny! Ara ja tot estava en regla, ja podríem cobrar, o això pensàvem. Una cridada a l´ajuntament ens tornà a la realitat: "Potser cobrareu l´any que ve", digué un funcionari municipal, després d´uns minuts d´excuses per justificar lo injustificable, que no pensaven respectar el conveni signat i que pagar-nos no entrava en els seus plans, almenys els immediats. Tot d´una ens posarem en contacte amb el DOIP denunciant la nostra situació. Finalment, dia 5 d´octubre, l´ajuntament de Pollença ens pagà, tard i malament, dos mesos després d´haver deixat la pràctica. Des d´aquí volem donar les gràcies a tot el personal del DOIP, i a Maria del Mar Socias, la seva cap, per la seva ajuda i suport en aquesta situació. I a l´ajuntament de Pollença, sols dir que tractin millor a la gent, i que siguin sincers, en lloc de passar-se més d´un mes marejant-nos amb excuses de mal pagador.

===

Pepe

Re: Pollença i el canon

Pepe | 25/10/2010, 08:22

S'han malbaratat molt de doblers durant molt d'anys pagant un cànon totalment injust.
M'alegra llegir a la notícia que a la fi no s'acceptaran factures que no especifiquen el cànon com marca la llei.

Garci

Re: Pollença i el canon

Garci | 25/10/2010, 07:47

Segurament des dels equips de govern dels diferents municipis els és més còmode votar en favor de deixar de pagar el cànon -perquè és de lògica- i després no fer res. Si s'hagués fet alguna cosa en aquest tema, tal i com aprovàren, segurament s'hagués avançat, i molt, en l'abolició d'aquest impost injust.

Deixarem de pagar algun dia el cànon a l'Ajuntament de Pollença? mouran un dit els nostres governants?

Miquel Sánchez

Re: Pollença i el canon

Miquel Sánchez | 25/10/2010, 07:28

El problema del CANON DIGITAL és que a la factura no està detallat com pot ser l'IVA per posar un exemple, una altre dificultat en aquest moment és que el CANON és cobrat pel fabricant, i tothom normalment compra a una tenda o distribuidor que ja ha pagat a la tenda aquest "pesudoimpost", ara vorem com es reglamnenta això després de la sentència.

G. Caldentey

"El Mundo-El Día de Baleares", 25-10-2010

G. Caldentey | 25/10/2010, 06:45

Molt encertat titular i reportatge avui sobre aquest tema: "Los ayuntamientos no saben cuánto están pagando por el canon digital" (h ttp://resumdepremsa.caib.es/dossier/ca/verpdf.html?news_id=41989498&sp_id=74575&file=000OZZAY.pdf&sp_subject=Uni%F3%20Europea&comp_id=9269&clip_id=974&import_date=2010-10-25).
Davant la presentació de la moció diogènica als plens, s'han donat dues sortides, essent la més freqüent la de donar-li recolçament i aprovar-la, per després no dur a terme la part d'actuació per part de la pròpia administració local (no fer els deures que implica el primer Acord de la moció: reclamar els doblers dels ciutadans malbaratats), o bé la sortida que s'esdevingué a Artà en tres ocasions: no recolzarem la moció, si no enretirau l'Acord de reclamació als proveïdors....
Quin UM-PSOE (o PP, al cas de Sta. Margalida i em sembla que Inca), us resulta més incoherent, o se'n redefot més dels doblers tributats de manera irregular a la SGAE?
Salutacions companys!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb