URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminada per la Pollenša republicana.

Alternativa | 30 Abril, 2007 08:36 | facebook.com twitter.com

La motivació per fer aquesta caminada per la Pollença republicana va venir de que poca gent coneix els llocs que tingueren un protagonisme rellevant a aquesta època. Aquesta caminada pretenia ser un espai de record, memòria i justícia, i reivindicació del que va ser una època d’il·lusió i esperances. I que tants d’anys han intentat silenciar.

 

Cal tenir clar que el parlar de República no es parlar de Guerra Civil. Mos limitàrem a parlar de la República ja que crec important aquest període, per ser un moment d’explosió de llibertats i de vida cultural, política i associativa. Al parlar de República quasi sempre s’acaba parlant de Guerra, de mort i de repressió. Però s’ha de tenir en conte que el període republicà és una època de llum i d’esperança, i no d’obscuritat. La majoria de llibres i de treballs sobre la guerra comencen amb la República, cosa que crea un subconscient de que les dues coses van unides, que gairebé siguin conseqüència una de l’altre i l’altre de l’una.

 

A Pollença al tenir notícia de la proclamació de la República a la resta de l’estat, els republicans pollencins corregueren cap al Centre Republicà a proclamar la República, i una banda de música va recórrer els carrers del poble tocant cançons com l’Himne de Riego o La Marsellesa

 

Al saxo Miquel Amengual tocant l'himne de Riego. A la bandera Pere de la Punta.

Al text Pere Josep García i a nostre cor Guillem Payeras. 

 (Segueix)

Diumenge d'escriptors i Rep˙blica.

Alternativa | 29 Abril, 2007 06:23 | facebook.com twitter.com


El divendres varen escoltar  una excel·lent i treballada conferència a Abril de República IV; “Los escritores españoles durante la República. La culminación de la edad de Plata.” la conferenciant María Antònia Valdivielso Navarro "Toñi" va repassar els escriptors que varen conviure durant la República i la Guerra Civil. D’aquesta conferència només quatre pinzellades de diumenge.

 La generació del 98 va destacar la seva indiferència respecte a la República, destaca la figura d’ Unamuno, que va anar des del socialisme al seu suport al cop d’estat amb el final  enfrontament a Millán Astray i les seves famoses paraules:

 “ Venceréis pero no convenceréis, porque convencer significa persuadir, y para persuadir necesitáis algo que os falta: razón y derecho en la lucha”.

 L’excepció de la generació del 98 seria la d’Antonio Machado republicà de principi a fi, a través del seu alter ego Juan de Mareina, Machado va fer aquesta reflexió a 1936

“ Vosotros debéis hacer política, aunque otra cosa os digan los que pretenden hacerla sin vosotros, y, naturalmente, contra vosotros. Sólo me atrevo a aconsejaros que la hagáis a cara descubierta...”

El mateix Machado va dir en abril de 1938

 “Esto es el final; cualquier día caerá Barcelona. Para los estrategas, para los políticos, para los historiadores, todo estará claro: hemos perdido la guerra. Pero humanamente, no estoy tan seguro... Quizá la hemos ganado”.

 La generació  del 14 es va posar al servei de la República per després desertar, Toñi es va centrar a la figura de Juan Ramón Jiménez , una excepció ja que mai va desertar i sempre va mostrar el seu suport a la República.

Una figura molt especial que va dir coses com que era un comunista individualista:

 “El comunismo ideal, el comunismo poético, que es el que yo pienso y sueño, sería aquel en que todos, iguales en principio, trabajásemos en nuestra vida, con nuestra vida y por nuestra vida, por deber consciente, cada uno en su vocación...”

Per acabar  la generació del 27 es va mantenir en el seu conjunt fidel a la República i en aquest cas va destacar  Federico García Lorca que el 10 de juny de 1936 deia:

 “En este momento dramático del mundo, el artista debe llorar y reír con su pueblo. Hay que dejar el ramo de azucenas y meterse en el fango hasta la cintura para ayudar a los que buscan las azucenas".

 Després res... el  silenci, l'oblit...

 Com aquestes llavors que estan anys sense germinar surant en el mar fins que troben terra , la idea de la República que ens varen transmetre els nostres avis ha niat en el nostre interior durant la llarga travessia de la dictadura, tampoc va florir a la platja de la transició, però avui a la fí germina en terra fèrtil.

                 Unamuno surt de la Universitat de Salamanca entre les amenaces dels falangistes, després del seu enfrontament verbal am Millan Astray.

 Per acabar  a continuació el poema de Antonio Machado a Federico García Lorca

 (Segueix)

Protegint l'Albufereta

Alternativa | 27 Abril, 2007 15:25 | facebook.com twitter.com

 Pensam que ha arribat el moment d'aturar el desgavell urbanístic que impera tant a nivell de Mallorca com de Pollenca, amb la multiplicació de construccions il·legals i davant de la permissibilitat, passivitat i inclòs convivència en ocasió de les institucions públiques que haurien de fer complir la llei. Sent conseqüents amb aquesta línia hem posat en coneixement del fiscal de medi ambient Sr. Adrian Salazar Larracoechea quatre noves construccions que considerem delictes contra el medi ambient i contra l’ordenació del territori., ja que s’han realitzat a la perifèria de protecció de la reseva natural de s’Albufereta, zona ZEPA ( Zona d’especial protecció per les aus), ANEI (Àrea Natural d’Espècial Interès), i LIC (Lloc d’Interès Comunitari).


Per desgràcia amb el pacte de regrés PP-UM l’Albufereta és un “paper parc”, una figura de protecció que només és tal sobre el paper, i és un dels espais naturals que volem recuperar.

Confiam en la intervenció de la justícia( darrerament molt activa) i d’aquesta manera també volem deixar clara nostra postura de tolerància zero respecto a la realització de noves edificacions il·legals en zones protegides i al sòl rústic de Pollença.

Volem acabar amb el missatge de que construir il·legal a Pollença surt barat, i aturar aquesta destrucció del mitjà natural que ha tingut com conseqüència que gran part del municipi s'hagi convertit en una urbanització dispersa amb un greu impacte ecològic (abocaments d'aigües residuals, tales d'arbre, destruccions d'ecosistemes..), paisatgístics (noves edificacions, parets, esteses elèctriques, camins, etc.) i econòmiques (una inflació galopant i el preu del sòl rústic disparat). .

 Enfront a la permissivitat imperant actual fa falta un canvi, ja és hora de deixar de prioritzar les negocis privats sobre els interessos col·lectius.

Com sempre el genial Roto. 

 (Segueix)

Urbanisme a la carta

Alternativa | 26 Abril, 2007 09:49 | facebook.com twitter.com

Ahir  al Diario de Mallorca havia un article molt aclaridor sobre l’urbanisme a nostre municipi i a la Illa. Per començar l’Ajuntament no compleix les seves funcions de vigilància del compliment de les ordenances urbanístiques i un particular va tenir que denunciar una de les nombroses construccions il·legals que han proliferat al sòl rústic de Pollença. Després és el mateix Ajuntament no va aturar aquestes obres, i el particular, després de no aconseguir res tampoc del Consell de Mallorca i la la Sala de lo Contenciós – Administratiu de Palma ,va arribar  al Tribunal Supremo que el 2000 va ordenar a l’Ajuntament la demolició de l’obra il·legal.  Per acabar la seva gloriosa actuació l’Ajuntament havia legalitzat  l’obra en el 1997 el que va obligar al particular denunciant a seguir la lluita legal

Ara a pesar de que es reitera la sentència i s’ordena a l’Ajuntament que la faci efectiva immediatament l’Ajuntament diu que no es pot  per què ha legalitzat la construcció.

 Un veritable desastre, per què el missatge que arriba amb tota aquesta història és  que construir il·legal a Pollença surt barat i que les institucions que haurien de fer complir les lleis són les primeres en defensar als infractors. La conseqüència és que gran part del municipi s’ha convertit en una urbanització dispersa amb un greu impacte ecològic ( abocaments d’aigües residuals, tales d’arbre, destruccions d’ecosistemes…), paisatgístics (noves edificacions, parets, esteses elèctriques, camins, etc.) i econòmiques (una infració galopant i el preu del sòl rústic disparat). 

Per acabar de veure el panorama complet de l'urbanisme avui podeu llegir con just abans de les eleccions s'ha desbloquejat l'ampliació de l'Hotel Formentor (que ara pot ser esbucat al no estar protegit) i es manté Cala Carbó com sòl urbà (la part positiva de moment és que s'ha reconegut que l'Ullal és una zona humida).

En un context més general avui podeu llegir com el president del Consell Consultiu, Miquel Coll Carreras; el director d'Ordenació del Territori, Jaume Massot, i el promotor Mariano Vives «treballaven de manera conjunta» per aconseguir una indemnització de més de 34 milions d'euros del Govern balear, que l'any 2.000 protegí els terrenys de s'Almudaina.

L'urbanisme s'ha convertit en un jeroglífic per la majoria dels ciutadans, i un bon grapat de polítics i empresaris s'aprofiten del tema.Enfront a la permissivitat imperant actual fa falta un canvi, ja és hora de deixar de prioritzar les negocis privats sobre els interessos col·lectius.

A pesar de que té més de 76 anys quest acudit de Josep Costa Ferrer "Picarol" que feia referència a com els polítics eren marionetes de Joan March no ha perdut vigència.

 


 

 A continuació un exc·lent article d'opinió publicat avui al DdB de Joan Riera sobre el tema Coll-Massot. Con diu ell: "Cal que els ciutadans prenguin bona nota d'aquestes pràctiques i de com i de quan s'empra el poder en benefici propi. Amb tropa com aquesta és impossible construir un país. On és la igualtat davant la llei?"

 

 (Segueix)

Sostenibilitat

Alternativa | 25 Abril, 2007 09:20 | facebook.com twitter.com

Aquest és un escrit que ens ha enviat el nostre company Joan Ramon. Ja se que arriba una mica tard, però val més tard que mai. Gràcies.

 

La sostenibilitat és un concepte ampli que engloba àmbits ambientals, econòmics i socials i que esdevé un autèntic full de ruta de l’acció municipal. No podem separar , per exemple la igualtat d’oportunitats del transport públic, ni aquest de la contaminació, ni l’equilibri de rendes amb l’accés a un medi saludable, ni els recursos naturals de l’activitat econòmica, s’ha d’entendre tant en termes de defensa contra la degradació i contaminació ambientals, com de lluita contra la injustícia social.  Garantint que la satisfacció de les necessitats del present no comprometin la capacitat de generacions futures.

 Així cada poble és un sistema ecològic en el seu conjunt, i aquesta actitud ha de regir el plantejament de qualsevol que vulgui treballar pel bé comú.

El desenvolupament urbanístic de les ciutats ha de garantir la convivència d’usos, la recuperació i renovació d’espais públics i urbans i la potenciació de públics i urbans i la potenciació de l’habitatge públic, fent ciutats i pobles accessibles i sense barreres arquitectòniques.

 

Cal incentivar una política de sostenibilitat que faci compatible el creixement econòmic amb la defensa del medi ambient i els recursos naturals,

Per això no ens podem permetre un model de creixement desmesurat, per això mateix no ens podem permetre polítiques permissives amb el tancament de espais i camins públics, ni polítiques buides de contingut, senzillament encarades a fer marketing per aconseguir vots.

Senzillament, Mallorca no necessita polítics que parlin de sostenibilitat, mentre emprenen polítiques destructives i que condemnen al nostre país a hipotecar el seu futur com a possible destinació de qualitat, a més de condemnar-lo a ser una zona de serveis que haurà abandonat el sector terciari per complet, a més de haver anul·lat les poques produccions no destinades a la construcció i al turisme.

 

Així, seria bo que tots aquests que ens han governat aquesta legislatura a la propera campanya electoral, parlin de grans projectes viaris, de grans inversions en infrastructures que podrien haver-se fet amb impacte i pressupost menor, però si no volen faltar a la veritat, que no ens parlin de polítiques de creixement sostenible, seria fer befa als que amb els nostres impostos pagam el seus càrrecs.

 


 

 (Segueix)

L'incident de la carretera vella de Lluc ( fotografies)

Alternativa | 24 Abril, 2007 06:14 | facebook.com twitter.com

Diumenge varen participar de l'excursió reivindicativa a través de la carretera vella de Lluc, convocada per la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts. El motiu com sabeu era reivindicar l'obertura immediata de la carretera vella de Pollença a Lluc, la seva recuperació, restauració i conservació així com la regulació del seu ús. La raó d’aquesta petició és molt senzilla, ÉS PÚBLICA, pagada amb dobles de tots els contribuents.

L'únic incident de l'excursió va ser a la finca de Muntanya on la carretera era tancada per unes barreres i per dos guàrdies enviats pel  senyor Conseller Miquel Àngel Borras (UM) per evitar el pas. És trist que hagin estat els funcionaris del Consell més papistes que el papa, i que en el seu zel per evitar el pas, hagin arribat a agredir a un dels cavallistes que ha posat una denúncia al jutjat d’Inca. Amb els propietaris de l’Empeltada com de Muntanya no va haver cap incident, cadascú va dir la seva, i és que l’ambient de l’excursió va ser familiar, pacífic i respetuós. O sigui que no ens podem creure com diu el senyor Borras que els cavallistes s’hagin inventat l’agressió.Les fotografies que publicam són aclararidores

Aquestes són les fotografies que tenim de "l'incident" com sabeu els cavallistes asseguren que un guarda colpejà al cap un dels companys quan intentava llevar una barrera que impedia l'accés a cavall per la carretera vella de Lluc a l'alçada de la finca de Muntanya.

El conseller Miquel Àngel Borràs negà que s'hagui produït una agressió i explicà que «els guardes del Consell eren a la zona per vigilar que durant l'excursió no es produís no hi hagués danys materials al camí» i que els cavallistes «volien rompre les barreres».

Les fotografies ( que ens han enviat de la plataforma) són molt aclaridores és veu a un guarda del Consell darrera una porta (fragment de barrera metàl·lica)  que no és limita a vigilar sinó que  impideix el pas als excursionistes, fins i tot és puja a l'escala per evitar que es pugui obrir la  mateixa. O sigui els guardes del Consell volien impedir el pas quan el trajecte de l'excursió havia estat aprovat. Els cavallistes com podeu veure no volien rompre cap barrera sinó obrir aquesta porta que impedia el seu legal dret de pas.

Recorden a més que al ple del passat mes de febrer s'aprovà una moció presentada pel PSM a la qual el Consell de Mallorca es comprometia a fer tots els actes necessaris perquè la carretera vella passàs a formar part dels béns del Consell.

He llevat els rostres ja que el tema es troba als jutjats. 

Les institucions públiques no només subvencionen els tancadors de camins sinó que envien a funcionaris públic i aquests utilitzen la violència per defensar els interessos privats sobre els públics. El món al revés, o no?

A continuació una petita narració de l'excursió 

 (Segueix)

La imatge d'UM-UNPI.

Alternativa | 23 Abril, 2007 06:14 | facebook.com twitter.com

 Avui volia comentar el butlletí informatiu d’UM- UNPI ( nosaltres som mes sincers i denominam nostra Urxella, publicació de política local).

Com sempre intenten dar una imatge de moderació, responsabilitat i mesura que no veig ni a les obres de la circumval·lació, ni a les actuacions a urbanisme, ni a la transparència informativa, ni al macroprojecte de l’Auditori... I que tampoc varen veure ahir als guardes de medi ambient del Consell de Mallorca que van agredir a dos dels participants a l’excursió ( que per la resta va ser un èxit i va transcorre amb total normalitat)

Diuen els d’UM-UNPI que defugen d’interessos particulars “escorats a la dreta  o l’esquerra”, o sigui que dels interessos particulars seus com ja sabem no defugen. Per això situen per damunt dels interessos col·lectius, els interessos particulars dels tancadors de camins. El darrer exemple de com tenen cura dels seus interessos particulars és la notícia que ens ha arribat de que varen utilitzar personal d’obres i serveis per muntar la presentació de la seva candidatura, mentre que al Port havia personal que no podia fer feina per tothom per què “els interessos particulars” també utilitzaven el camió.

Per altra part Martí Ochogavia regidor també de camins, des de la responsabilitat i el servei al poble del que fa gala UM-UNPI, feia propaganda per evitar que la gent vingués a l’excursió a fer la seva feina, defensar els camins públics oberts . De totes maneres estam contents que Martí no s’hagi pres malament no sortir a la fotografia el dia de la presentació de Joan com candidat d’UM-UNPI i que al butlletí informatiu només digui actuacions d’Unió Mallorquina de l’Ajuntament, clar quedaria una mica lleig mostrar fotografies d’algunes de les actuacions d’UNPI-Ochogavía.

 Quan vaig veure aquest acudit del Roto immediatament vaig pensar en aquesta gent sincera, responsable, sacrificada...

Pdt. Article dedicat a Mateu Crespí ex-renovador que ha anunciat la seva integració a la llista al Parlament d'UM. Us recordam que era el líder del grup de militants que s'en va anar del PSM - per por que aquest partit es desnaturalitzàs i perdés les seves essències participant en el Bloc. Esperam que si UM torna a pactar amb el PP, el senyor Crespí no perdi la seva essència.

Veritat, justÝcia i reparaciˇ.

Alternativa | 22 Abril, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Excel·lent la xerrada de Mª Antònia Oliver i París i de Margalida Capellà de l’Associació per la Recuperació de la Memoria Històrica a Mallorca.

Per començar varen veure un excel·lent mini documental de la cadena de televisión alemana ARD, Schatten auf der Sonneninsel (Sombras en la isla del sol) , que resumeix d’una manera admirable en 8 minuts  la repressió feixista a Mallorca, la feina de l’Associació i els problemes con el que es troben.

I és que al tema de la memòria històrica la comparació amb altres països és vergonyosa, intitucions com l’ONU i la Unió Europea no es creuen el que passa a Espanya on els feixistes tenen monuments, carrers, càrrecs, honors... Mentre les víctimes, els republicans han estat oblidats i esborrats,

 Mª Antònia, neta d’una víctima de la repressió feixista, presideix l’Associació que cerca tres objectius: Veritat, justícia i reparació. D’una manera molt emotiva ens va narrat la feina de l’Associació.

Sobre tot ens va parlar de les dificultats actuals per exhumar els assassinats pel franquisme, de la recopilació testimonis orals de les víctimes i dels seus familiars i de la seva feina per protegir els llocs d’homenatge a les víctimes de la repressió com el “Bosc de la Memòria” a Bendinat (Calvià). Una idea que varen treure d’aquesta xerrada  va ser la de la necessitat de que a la plaça dels seglars hagi una placa homenatge a tots els que van morir per defensar la República amb els seus noms i llinatges.

 Margalida Capellà des d’un punt de vista més jurídic va parlar de les esperances en la denúncia, que el 14 de desembre de 2006, l'Associació  va presentar una davant l'Audiència Nacional per crims contra la humanitat de desaparició forçada comesos principalment a Mallorca entre 1936 i 1938. Aquesta denúncia s'emmarca dins d'una iniciativa conjunta de diverses associacions de recuperació de la memòria històrica L'ARMHM ha presentat una llista de 86 desapareguts que cerquen les seves famílies.

També ens va parlar de l' avantprojecte de Llei de Memòria Històrica, en principi les seves opinions no diferien massa de las que ja varen expressar a l’article La por del PSOE. avantpojecte de Llei de la memòria històrica. O sigui és clarament una llei insuficient a pesar dels darrers avanços, i és que el dia anterior PSOE i IU-ICV havien arribat a un acord pel qual  "es declara la il•legitimitat dels tribunals i qualsevol altre òrgan penal o administratiu que, durant la Guerra Civil, s'haguessin constituït per imposar, per motius ideològics o polítics, condemnes o sancions de caràcter personal, així com la de les seves resolucions".És un pas, però pensam que insuficent.

Pensam igual que Margalida que és l'Estat és que s'ha d'encarregar de les fosses comunes, i que hauria d'obligar a retirar tots els símbols feixistes que encara restes.

 Per acabar va haver un animat torn de paraule si Guillem Payeres i Josep Muntaner varen recitar els seus poemesTrist 1936 i Mirau-la, com diu aquest darrer poema.

Quan mir ansiós l'orient despertar

allumant la terra de bon dematí

mai et retís! li dic al cor cansat d'esperar

que vençuda la fosca torna el sol sortir.

 

Perdonau la qualitat de les fotografies ( quan pugui les canvi) , Mª Antònia, Margalida i Pep Fusteret. 

A continuació trobareu informació per formar part de l'Associació.

 (Segueix)

Ajuntament, Sant Humbert i els escopeters.

Alternativa | 21 Abril, 2007 07:57 | facebook.com twitter.com

L’equip de govern de l’Ajuntament de Pollença incompleix els seus propis acords en camins( un any sense complir el decret de batlia de  25 de Maig de 2006, i fer obrir el tancament il·legal de la carretera vella de Pollença a Lluc ) però també respecte al tracte als animals

 Demà diumenge 22 d’abril  es realitzarà per "celebrar" Sant Humbert a Son Vila una tirada de coloms amollats amb tub mecànic, una salvatjada, inclós per gran part dels caçadors i  que a Catalunya, per exemple està prohibida. Als cartells que anuncien la tirada, figura entre els organtizadors i patrocinadors l’Ajuntament de Pollença ( àrea de medi ambient i d’esports).Suposam que algun membre de l'Ajuntament ( en temps d'eleccions més d'un) anirá, ja que el cartell diu " berenar amb l'assitència de personalitats públiques". Precisament personalitat és el que no te nostre equip de govern.

 Ja no es tracta només que sigui una barbaritat que un àrea de medi ambient subvencioni activitats com aquesta, sinó que per tercera vegada durant aquesta legislatura. ens trobam que l’equip de govern incompleix els seus acords a aquest tema.  Com és possible que el mateix ajuntament que acorda (Comissió de govern) el 26 de maig de 2004 "reiterar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar  les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals” organitzi i subvencioni un acte on es fiquen els coloms a un tub, per ser tirades a pressió i tirar sobre elles.El cartell entra en details; coloms de prova i tirada a 6 coloms amollades amb tu b mecànic. Desempat amb coloms. 

Demanam a l’equip de govern la seva retirada com organtizador i patrocinador d’aquesta a activitat o el que encara pensam que seria millor que la societat de caçadors de Pollença substitueixi  la tirada al colom per tirada al plat.

L’equip de govern ha de tenir més serietat i no deixar de complir els seus acords simplement per motius electoralistas. Humbert significa el que té pensaments lluminosos, però en temps d'eleccions es clar que nostre equip de govern prefereix seguin tenint pensaments oscurs i incomplint el que els mateixos van aprovar.

I a la Societat de Caçadors de Pollença els volia fer una feflexió: Sant Humbert, patró dels caçadors, va salvar a son pare d'un ós i no d'un colom. Un ós que no havia estat ficata un tub mecànic per ser llançat a pressió com fan ells. No podien honrar a aquest Sant, demostrant la seva punteria amb un tir al plat?
 

 

  A continuació un article que descriu enque consisteix la tirada al colom

 (Segueix)

Debatre

Alternativa | 20 Abril, 2007 06:11 | facebook.com twitter.com

El divendres 11 de maig a les 21:00 sabeu que tenim un debat al club de Pollença organitzat pel Diario de Mallorca. Participam Tomeu, Joan, Francisca, Biel i un servidor.

Ahir ja vaig dir a la ràdio municipal que estic en contra de que no s’hagi convidat a Miquel Angel (ERC) amb l’excusa de que no tenen  representació ni municipal ni autonòmica .Als debats de la Constitució Europea i de l’estatut d’Autonomia ja ens varen intentar excloure a nosaltres i a ells. I als debats de la ràdio municipal com sabeu també ens van excloure de mala manera. Quina mania amb no voles escoltar totes les veus.

A Pollença fins ara als debats de les eleccions municipals sempre havien pogut participar tots els partits polítics que es presentaven, en aquest cas al ser l’organitzador una empresa privada  serà molt complicat canviar la decisió, però a veure si entre tots la podem canviar. El debat no serà complet si falta uns dels alcaldables.

Podeu fer preguntes als participants a internet, una bona ocasió per demanar  per alguna de les barbaritats que s'han fet aquests quatre anys.

Pens que el debat és la manera més neta i clara de fer campanya, a la ràdio m'han dit que la gent es cansaria, jo estic segur que un debat sobre urbanisme o l'Auditori ompliria el Club. Per altra part a la ràdio no m'han confirmat encara si faran un debat amb tots els alcaldables. I tampoc ser res del clàssic debat d el'Associació de Veïns d'eu Moll.

Per altra part us volia recomanar el Blog Pollença que ara publica pràcticament un article per dia amb el tema del Bloc a Pollença, previsions de regidors... A veure si s’animen els comentaris i obrim una altre espai de debat.

Avui recordau a les 20.30 h. al Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya. XERRADA A CÀRREC DE Margalida Capellà i Roig i M. Antònia Oliver i París

L'ASSOCIACIÓ PER A LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA A MALLORCA i EL PROJECTE DE LLEI DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA

 

Esperam que el debat no sigui com a aquest acudit, per la meva part faré tot el possible. 

 


 

 

Urxella 11

Alternativa | 19 Abril, 2007 11:55 | facebook.com twitter.com

Ja teniu al carrer el número 11 d’Urxella, el podeu descarregar en pdf. Del mateix he seleccionat l’article Feim Falta, escrit per Pere Josep Garcia i que és un petit resum d’algunes de les feines que hem fet aquests quatre anys.

Avui a les 18:00 a la ràdio municipal parlarem d'abril de República IV.

FEIM FALTA 

Fa ja quasi quatre anys començarem a caminar. Després de les eleccions del 2003 i el funest resultat del pacte de dretes a Pollença, decidirem que calia un canvi en la política local. Sempre pensant que “cap objectiu és massa insignificant, cap victòria massa petita” ens posarem a treballar. Per nosaltres la política són les coses del dia a dia, les petites coses que fan la vida més còmoda i millor. No preteníem canviar el món, però si fer la política més propera i canviar les coses que de veritat afecten a la gent. I en aquest sentit hem treballat, sempre en una línia clara i dient el que pensam. Petites victòries com són el cobriment de la parada de busos del Moll, que arreglin els abocaments d’aigües fecals a la badia... El pla per a persones amb mobilitat reduïda de propera aplicació. Totes aquestes coses que fan de la vida quotidiana millor, són per les que lluitem i no per macroprojectes com l’innecessari auditori d’en Moneo.

 (Segueix)

Les corrupteles les pagam tots

Alternativa | 18 Abril, 2007 08:20 | facebook.com twitter.com

Ja havien denunciat que la pujada de preus al varador del Port de Pollença seria una de les conseqüències de les mangarrufes realitzada pel senyor Guillem Coll “Mito”assessor de Ports, president d’Unió Mollera Pollencina i soci del Partit Popular a les eleccions.

 Ara podem veure en la pràctica el que ha suposat l’entrada de la nova empresa (Sa Nàutica del Moll), on és sòcia la senyora de Guillem Coll, al varador. Una empresa que va tenir “la sort” de tenir una cessió a dit el mateix any de la seva creació i de la qual desconeixem quina feina fa o quins són els seus empleats De moment.   la nova UTE ( Nàutica Elcano i Sa Nàutica del Moll) no ha millorat el serveis del varador però si que ràpidament ha hagut una pujada de preus totalment injustificable. Un exemple de com són al final els usuaris els que han de pagar les corrupteles i els negocis familiars del senyor “Mito”.

  Un usuari del varador del Port ens ha fet arribar les següents factures referents a feines fetes al seu vaixell. A juliol del 2006 unes feinas i tenir el vaixell al varador  8 dies li varen costar 104,83 euros, després de la nova cessió del varador, i l’entrada al mateix de l’empresa on es sòcia la dona de Guillem Coll Mito a gener del 2007 les mateixes feina  i només 2 dies de vaixell al varador  li varen costar 118,68 euros. La pujada més espectacular és precisament en l'estància, que depèn de Sa Nàutica d'es moll. Al 2006 surt un dia d'estància a 1,465 €, ara al 2007 surt  a 7,285 € casi res, que bon negoci.

  Mentre l’empresa pública Ports no ha tingut cap problema en fer una cessió ( a dit) a una empresa on és sòcia la dona d’un dels seus empleats ( a dit), i en pujar els preus  pareix que té molt de problemes per tenir una entrevista amb nosaltres o mostrar-nos la informació sobre les cessions i concessions fetes al Port. Tema en el que en aquest moment pareix que haurem d’arribar al contenciós administratiu per aconseguir tenir accés a una informació pública.

Podeu pitar si voleu veure les factures. 

Recuperant els espais p˙blics; per mar i terra.

Alternativa | 17 Abril, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Seguim la lluita per recuperar els espais públics, els espais que són de tots aquest mes hem presentat a Costes al·legacions contra la concesió a l'empressa Hissambla del fondeig controlat  a la badia de Formentor.

Primer per que pensaam que a gestió del fondeig controlat s’ha de realitzar de forma pública i no privada. L’objectiu principal d’una empresa privada és el benefici i l’objectiu del  fondeig controlat d’embarcacions és  protegir el fons marí. Només la gestió pública pot garantir un compliment correcte d’aquesta protecció, com ha demostrat l’experiència en aquest cas concret .

Segon
consideram que si es tria la gestió privada no ha de ser  l’empressa Hisambla S.L. qui gestioni aquests fondeigs ja que ha demostrat una escassa preocupació per l’objectiu medi ambiental i pel compliment de les condicions del plec de condicions en anys anteriors..

La concessió a l'empresa Hisambla SL per instal·lar 150 fondeigs a la badia de Formentor es va realitzar sense estudi preliminar sobre el substrat marí i tampoc existia cap programa de seguiment i manteniment de les instal·lacions col·locades. L'excusa per no fer aquests estudis era que l' autorització era temporal, temporada de l'any 2001, i que en teoria era obligada la retirada dels "morts" finalitzat el termini. Tampoc existia cap relació detallada de la dotació de serveis addicionals que en teoria s' havien d'oferir als usuaris d'ancoratges.

El primer any que es va concedir els fondeigs (2001) ja va haver una protesta de vaixells a la badia contra aquest fondeigs pels preus abusius de la mateixa empresa. Aquest primer any també  l’empresa s’havia compromès a la retirada de les cadenes i boies  una vegada finalitzat l’estiu. Al no retirar les cadenes es va danyar les praderes de posidionia que s’havien de protegir.

En juliol del 2006 es va produir la denúncia per part de l'Associació de Navegants a l'empresa Hisambla, ja que aquesta empresa que tenia una concessió per aocupar 22.335 metros quadrats, ocupava 700.000 metres quadrats (30 vegades més). Costes li va imposar una multa de 108.000 euros. (veure articles a aquest blog; 1 i 2 )


En la mateixa línia de recuperació dels espais públics, la plataforma pro camins públics i oberts

Desprès d'un any, el Diumenge 22 de Abril es torna a organitzar una excursió reivindicativa pel camí públic de Pollença a Lluc.Dona't que encara romàn tancada.

La sortida serà a les 9.30 hores des del Pont Roma, a Pollença.

A les 11 hores, trobada al km 5,30 de la carretera Pollença a Lluc (Ma-10, Pi de Son Grua)

Agraim també a les entitats adherides el seu suport: Tramuntanya, Secció de Muntanya Pollença,GOB,GEM,Associació Cavallistes en defensa dels camins i Rutes Públiques, GADMA, Iniciativa Ciutadana per Pollença, Grup Excursionista de Vilafranca, Lobby per la Independència,Grup Excursionista de Vilafranca, Maulets, Bloc per Mallorca, EU, PSM, PSOE, ERC, Els Verds, a més de tots els particulars que amb la seva presència donaran suport.

Vos i esperam a tos, a peu, a cavall, amb carro, amb bici, volant ( podeu demanar un helicopter als de Can Guilló)...

 


 

 


 

Abril de Rep˙blica IV

Alternativa | 16 Abril, 2007 09:55 | facebook.com twitter.com

Avui dins els actes d'Abril de República, podeu veure l'excel·lent documental "El valle de la muerte"que de moment no ha volgut emetre cap televisió a Espanya a pesar d'haver rebut diverses mencions i crítiques excel.lents als USA i Regne Unit, i on la periodista Christina Hardt intenta esbrinar les circumstàncies de la mort del seu padrí, Francisco Redondo Pérez, assassinat pels feixistes per oferir refugi a guerrillers antifranquistes.  Al centre cultural a les 20:30.

A la tardà del dissabte 14 d'abril ens vam reunir un altre cop al centre cultural degut a les inclemències del temps. Allà commemorarem el dia de la República. On Barbara Vives va recitar un poema de Norma Aurora Mario, Toni Joan Fuster Ferragut va recitar-ne dos més. El final va ser molt emotiu amb Francesc cantant els poemes republicans amb l’autor d’un d’ells allà present, en Guillem Payeres. Aquest es va emocionar molt i va dir unes paraules.

Tot seguit unes quantes anarem a un bar a celebrar l’aniversari d’en Pere de la Punta. I més tard anarem cantant l’himne de Riego a dur unes flors al monolit dels republicans a la plaça dels seglars. Totes vam acabar mullant-nos però amb un bon somriure que feia front al dia gris que ens havia acompanyat,contentes de que un altre any ha passat el 14 d’abril i seguim com sempre, fent feina i contentes. Per nosaltres la política no és una cosa de sofriment, institucions i formalismes. Nosaltres ens ho passam bé, parlam, reim i feim festa sempre que podem. Qui cregui que la política és aburrida i se tracta de guanyar vots, que vengui i veurà lo divertida que pot arribar a ser la política.

P.D: Sona estrany escriure en femení els genèrics, i més essent un home. Però que voleu que vos digui, la República tenia nom de dona. I ja que vivim a un món d’homes per homes doncs avui escriuré en femení.

Salut i República.

Fotografies fetes per Moises de Francesc, Guillem Payeras,Tana col·locant les flors

Foto de grup; d'esquerra a dreta, Francesc Gomila, Pepe García (Alternativa EU-EV), Biel Cerdà (PSM), Guillem Payeras, Cati Coll (PSOE) i Margalida Melià (PSOE),Toni Joan Fuster Ferragut, Bàrbara Vives i Miquel Sureda (ERC). 

Som com la pluja, molesta per a alguns per˛ necessÓria per a tothom.

Alternativa | 15 Abril, 2007 06:24 | facebook.com twitter.com

A pesar de la pluja ahir va ser un dia complet, començam per la presentació de la llista, passant per els actes d’abril de República per acabar a la fira del ví.

Avui parlaré de la presentació de la llista. A causa de la pluja hem tingut que traslladar l’acte de la presentació al Centre

Al mateix han parlat un membre de la llista; Pere Josep Cànaves  Cifre (Pere de la punta), que ha destacat la gent veterana de la llista que fa molt d’anys que batalla, nostres arrels.

 El coordinadors dels verds i candidat d’Alternativa al govern (dins la candidatura del BLOC), Miquel Angel Llauger que ens ha donat tot el seu suport i  ha destacat nostra lluita per intentar la unitat de les forces d’esquerra a Pollença

Per acabar els discursos en el meu cas he volgut deixar un par d’idees clares;

- No pactarem amb PP i UM en cap circumstància.

-  Per nosaltres la campanya és un festa, culminació d’una feina de quatre anys.

- He fet dues promeses, molt de feina i molt de comunicació amb la ciutadania.

-  Nostra llista destaca per la seva joventut i per ser gent que ha fet feina aquests quatre anys, no hem anat a cercar gent popular o "guapa" a darrera hora per confeccionar-la.

Però la cosa més important no l’he dit i és que la gent que formam aquesta llista, molts dels quals  no ens coneixien fa quatre anys, ara som un grup d’amics.

Més tard Francesc Gomila ha cantat quatres cançons que ha compost a partir de poemes de Josep Muntaner, Guillem Payeras, Pere Capellà i Malànima. Un luxe que ens ha emocionat.

Per acabar hem fet una picada (cada membre de la llista ha aportat un plat i un beguda), recuperant l'estil comunitari i solidari de les gires republicanes.

Bé a pesar de la pluja hem passat una bona estona, com hem dit nosaltres som com la pluja molesta per a alguns però necessària per a tothom.

La pluja no ha estropeat la foto de grup per què ja l'havien fet. Falten Dani Carmona ( 12 a la llista, i Rosi  20 a la llista que no eren a Pollença el dia de la foto, han estat sutituïts a la fotografia per gent de l'assamblea.; Javier Gómez i Francisco Zamorano.   

A continuació la llista.

 (Segueix)

FINANăAM L'ESCOLA PRIVADA: ELS CONCERTS EDUCATIUS A BATXILLERAT

Alternativa | 14 Abril, 2007 10:32 | facebook.com twitter.com

Aquest és un article que ens ha fet arribar la nostra companya Toñi Valdivielso. El tema de la subvenció de les escoles privades o concertades i de donar ales a aquestes per part de l'estat és molt trist. És com afavorir el sector privat. L'educació hauria de ser PÚBLICA, DE QUALITAT, EN CATALÀ I LÀICA. Trist, molt trist, retallar diners a l'escola pública i donar-los a aprivada.

El passat 31 de març una notícia apareguda als diaris balears donava un cop fortíssim –un altre més entre tots els donats pel Govern del PP- a l’ensenyament públic a les Illes Balears: a partir del curs 2007-2008 es concertaran els Batxillerats a les anomenades escoles “concertades”. El que per a molts de pares podria semblar una bona notícia (no hauran de pagar perquè els seus fills cursin educació post-obligatòria a centres privats) suposa un atac directe per a molts de centres educatius públics, que veuran com minvarà radicalment el nombre d’alumnes matriculats als seus instituts.


Així conceben l'ensenyament a les escoles privades.

És evident que el Govern del PP té més compte els interessos del sector privat que el del públic. A l’educació això és molt greu que a altres àmbits, quan tothom sap que les escoles concertades (que no són més que centres privats pagats amb els doblers de tots nosaltres) adoctrinen i discriminen, en triar aquells alumnes que pensen que els convenen. Obviament, aquests centres no es fan càrrec d’aquells estudiants que poden embrutar els seus resultats acadèmics, per la qual cosa poden presentar uns nombres que enlluernen certs pares i certs mitjans de comunicació balears. Els 4’2 milions d’euros (ni més ni manco que 700 milions per els què encara comptam en pessetes) que cauran com una grossa a l’ensenyament privat haurien de destinar-se a l’ensenyament públic.

 (Segueix)

I si plou...

Alternativa | 14 Abril, 2007 07:30 | facebook.com twitter.com

Si persisteix la pluja, la presentació de la llista serà traslladada al centre cultural, us esperam a les 12.

Radikals per estimar l'entorn: MAR VISTA APARTAMENTS

Alternativa | 13 Abril, 2007 09:32 | facebook.com twitter.com

 

Aquest és un article del nostre amic Joan Serra. Res a dir. Com sempre Joan, amb una manera d’escriure molt bona, ens fa reflexionar sobre el tema de la destrucció del nostre entorn i com, per no entendre la nostra manera d’estimar, ens titllen de radikals.

 

Passejant per St. Vicenç, observant les evolucions i injustícies dels promotors, un ANEI molt relatiu i manejadís, un altre paradís destroçat pels pollencins, confonem zones paradisíaques on les construccions haurien d’ésser mínimes i ordenades arquitectònicament, en nuclis de proliferació urbana. Pollença actualment consta de 4 pobles: Pollença, el Port, St.Vicenç i Villas Adosadas  . Si un observa acabarà observat, aquesta llei  d’obvietat física visual, és la que ens fa gaudir de totes aquestes construccions costaneres. Els peixos, aus, sirenes, mariners i navegants,...tenen i tenim, Mar VISTA APARTAMENTOS. Això, emperò, pareix no preocupar als ajuntaments, ells estan enfeinats en treure el màxim rendiment monetari del seu territori, per a gaudir de “superàvit” financer, i així omplir les regidories de programacions i parafernàlies engrescadores de curolles “populi”. Està claríssim, que d’ajuntament de Pollença(en aquest cas) res de res, podem dir “ajuntament de pollencins”. Ja és ben hora de tenir un batle preocupat per la qualitat del medi de Pollença( i no tant dels pollencins). Més que rés per a poder dir en veu alta el nom POLLENÇA, del qual sempre se n’omplen la boca però fins ara ningú li ha donat amor del de veritat, fins ara sempre a estat interessat, un amor efímer de foto i patrona. Com aquell que només s’interessa per sa mare quan aquesta li dona de menjar, després que la “Bombin”i cap a la residència. Els que cerca’m aquesta manera d’estimar, es veu que som “Radikals”, o una espècie de “Frikis” naturistes , res més lluny de la realitat, som ben conscients del dinamisme econòmic actual, i de la dificultat en el canvi dels moviments capitals, necessitam temps per a suavitzar els efectes nocius cap a la “societat del benestar(relatiu)”  que ens abocaria  al caos si s’actués de cop, però com més tard ens hi posem pitjor, el transatlàntic necessita molt d’espai per a la maniobra, i els de la sala de comandament viuen de rendes antigues i encara no estan per la labor.

 

Ja sabeu que si voleu participar i enviar-nos algún scrit ho podeu fer a: eurxella@yahoo.es

 (Segueix)

ABRIL DE REP┌BLICA

Alternativa | 12 Abril, 2007 08:29 | facebook.com twitter.com

 Aquí tenim la nova edició d'Abril de República.Enguany és el quart any que ho organitzam. Tot va sorgir un dia del més d'octubre o novembre, no ho record bé, del 2003. Erem a Palma, a una interessant xerrada del cicle de conferències que organitza cada any l'Ateneu Llibertari, les Jornades Llibertaries. Allà se'ns va ocorrer que calia fer el mateix a Pollença però enfocat a la República. Ens posarem a treballar des d'Iniciativa Ciutadana per Pollença i aconseguirem el que fou el primer Abril de REpública. Sempre recordaré aquella primera edició, veure la gent asseguda pel terra escoltant a Jose MAria Aguirre, que va ser a Mathaussen, veure com els "vells comunistes" s'enfadaven amb n'Ignàsi de Llorença per dir-los lo que van fer els comunistes i Lister als camps col·lectivitzats d'Aragó, les més de 100 persones veient la pel·lícula "Nosaltres els vençuts"...

 


 

El segon any ja hi van participar els partits polítics d'esquerres. 

L'any passat vam aconseguir, no sense un immens esforç, fer la genial exposició ART/ESANIA A LES PRESONS FEIXISTES. Va ser increible veure a totes aquelles persones emocionades recordant als seus parents..

I enguany ja el tornam a tenir aquí, l'Abril de República serà molt interessant.

Com que no puc posar cap imatge del cartell ni el tríptic(no en se) Ús pos la programació i el tríptic en PDF:Abril de REpública IV.pdf 

Programació a Continuació:

I recordau que dia 14 a les 12.00h. farem la presentació d'Alternativa, Esquerra Unida - Els Verds. 

 (Segueix)

Decidir per un mateix al segle XXI.

Alternativa | 11 Abril, 2007 10:00 | facebook.com twitter.com

Aquest és un escrit que ens ha fet arribar el nostre amic i company de barricada Joan Ramon Bosch Cerdà. M’agradaria fer-hi uns comentaris, encara que no se si és millor al principi o al final. Ho deixo per després.

 

Som al segle XXI, els que vam néixer les darreres dècades del segle XX, em viscut amb normalitat alguns canvis tecnològics com un fet que ha anant quallant dins les societats més modernes del nostre planeta, així mateix, la tendència als procediments electius pareixen  ser cada cop més preponderants enfront als procediments totalitaris, aquesta pareix ser la tendència, almenys des de la propaganda mediatica, emperò, almenys a l’estat Espanyol i trobem algunes, per no dir moltes contradiccions.

Ningú entendria ( tal volta el senyors Acebes i Zaplana si) que l’estat Espanyol negues als atlots i atlotes el dret a decidir lliurament la seva capacitat per decidir  què volen fer de les seves vides, on volen viure o si es volen separar encara que ja duguin anys casats. Fins i tot s’accepta que el divorci es produeixi sense examinar primer qui és el “culpable” de rompre. Segurament gent que va patir la postguerra sap bé que això va costar anys, però ja hi som.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb