URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

I la Fortalesa ?

Alternativa | 08 Setembre, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

La setmana passada es va publicar al Diario de Mallorca  que el Consell estudia un règim de visites al Castell del rei actualment tancat. Aquest estudi fa molt de temps que s'hauria d'haver finalitzat fent complir la llei que ja té dotze anys ( Llei 12/1998 de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears que regula que els Bens d'Interés Cultural. BICs). Segons la llei  els BICs s'han de poder visitar al menys quatre dies al mes, en dies i hores prèviament assenyalats.

La notícia apareguda ara ens recorda ala globus electoralista que també va aparèixer a una any de les anteriors eleccions, al mes d'agost del 2006,  quan l'actual batle Joan Cerdà que en aquell moment era conseller de patrimoni,va dir que tenia intenció d'acordar un conveni d'us de la Fortalesa, per què puntualment aquest espai es pugés obrir. Cosa que després no va fer.

  En Biel Cerdà, actual director de patrimoni, quan era regidor a l'oposició a l'anterior legislatura, al 2005   es va fotografiar amb altres representants del PSM a la fortalesa i  va insistir en la necessitat de regular les visites a aquest indret.  En aquest moment a pesar de ser director de Patrimoni  encara no ha estat capaç de regular aquestes visites i ni tan sols es parla de  cap estudi en el cas de la Fortalesa, el que ens resulta totalment incomprensible

És més tan l'actual director insular de Patrimoni del Consell de Mallorca (Biel Cerdà ) com el ex-conseller de Patrimoni ( el batle Joan Cerdà ) han votat en contra de mocions nostres que defensaven el compliment de la llei en aquest tema. Al principi d'aquesta legislatura al setembre del 2007, van rebutjar la nostra   moció demanant garantir que es puguin dur a terme visites regulades al Castell del Rei  i a la Fortalesa d'Albercuix  La moció va ser rebutjada.

Al ple de maig del 2009 vam presentar una altra  moció que volia instar a la Comissió Insular d'Urbanisme i Patrimoni  a que acordés els convenis d'usos amb els propietaris dels BICs en aquest moment inaccessibles, i  aprovés un règim de visites d'acord amb la normativa vigent. La moció també va ser rebutjada.

Els bens d'interes cultural poden ser de propietat privada però al ser d'interès general el propietari té una sèrie d'obligacions en favor del la col·lectivitat; com és l'obligació de permitir la visita del públic en determinats dies i hores. Un Bé d'Interès Cultural és de domini públic, o sigui un particular pot ser propietari d'un BIC però l'administració protegirà el seus valors i l'accés al mateix del públic.

Esperam que les visites al Castell del Rei  i la Fortalesa siguin una realitat abans de que acabi la legislatura.

Notícia al diari  Balears.

Un bon article i fotografies sobre la fortalesa d'Albercutx al blog de Marcos Molina.Molt recomenable.

 

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb