URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Toutoi nika ? (ple)

Alternativa | 03 Novembre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

Seguint amb el ple el següent put de l'ordre del dia era nostra proposta relativa a la separació de les actuacions pro pies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós i la retirada del crucifix de la sala de sessions de la Casa Consistorial.

A la moció ja estaven ben explicat els arguments més racionals i legals, i al debat volia arribar als regidors del PP_UMP ,sincerament pensava que PSOE i PSM votarien a favor i que UM_UNPI donaria llibertat de vot com va fer PP-UMP. Amb els vots del PSM i el PSOE la moció hagués sortit 6 a 4 . Per això em vaig centrar en arguments històrics-religiosos. Vaig recordar que al principi els cristians no tenien com símbol la creu sinó el peix i que fins i tot s'avergonyien de la imatge de la creu . Fins i tot vaig fer dos cites de la bíblia on S. Pedro i S.Pablo deien que la creu era bogeria.

Va ser l'emperador Constantí a principi del segle IV qui va donar a la creu el seu valor oficial, al declarar el cristianisme com religió única i oficial de l'Imperi Romà.Com diu la vikipèdia:

En l'any 312 de la nostra era, l'emperador Constantí el Gran, en la nit prèvia a la batalla decisiva contra Majencio, el seu principal rival pel tron del Imperi, va somiar que Crist se li apareixia i li deia que gravés aquestes dues lletres, XP, en la part superior dels estendards dels seus exercits. A l'endemà, diu la llegenda que va veure aparèixer aquest segell, amb l'afegit d'una barra transversal formant la imatge d'una Creu, sobre l'esfera encegadora del sol i, sota, les paraules gregues En toutoi nika, més conegudes en la seva traducció llatina de In hoc signo vinces, “Amb aquest signe venceràs” A finals del s. V el Crismón va ser substituït per l’autèntica Creu . Per tant el significat de la creu arriba a ser el mateix que el del Crismón.Al començament del cristianisme la creu no va ser símbol de cap tipus d’adoració. Els primers cristians ignoraven completament el símbol del martiri.

També vaig citar al teòleg jesuïta  José María Castillo "Los símbolos religiosos deben estar en los centros y en los actos religiosamente confesionales , pero no a los que pertenecen  a la esfera pública, que ha de ser igual par atodos y en todos los sentidos."

El PP-UMP va defensar els seus arguments en fonament a la tradició, varen donar vot personal i fins i tot varen acceptar llevar el crucifix. Al debat Nora (PP)em va demanar si celebrava el 25 de desembre i els vaig explicar l'origen pagà de la festa i que ja m'agradaria un calendari més racional de les festes ( Toñi ha fet un excel·lent article relacionat ambs el tema)

També els regidors del PP varen dir que això de no anar com Corporació als actes religiosos no podia ser per que d'aquesta manera no tendrien un lloc preferent.Ells vaig dir que no passava res que el cristianisme predicava la igualtat i que seria de bons cristians mesclar-se amb la resta de creients

 Al veure l'oportunitat d'aconseguir llevar el crucifix fàcilment vaig demanar separar les dues propostes però en Joan es va negar.

L'equip de govern no var dir res al debat i es vàrem abstendre, igual que Margalida Reynes d'UMP,

Finalment la proposta va ser rebutjada (4 a 1).La meva sorpresa va ser total ja que a les comissions informatives només Joan havia mostrat els seus dubtes, es veu que té un gran poder de convicció.

Al torn de preguntes vaig demanar als regidors del PSOE i PSM que haguessin votat a la proposta del crucifix per separat, també els vaig dir que a quina part del seu acord de govern tractaven aquest tema, ja que havien votat en blanc. La seva argumentació va ser que aquest era un debat estèril i que no els importava. Jaume (PSOE) em va recordar que ell era catòlic! I Biel (PSM) em va recomanar que jo lleves personalment el Sant Crist ( el que va fer Kunivert). Jo només vaig reiterar que clar que no és un tema per llevar a ple, però que és l'equip de govern el que havia d'haver llevat el crucifix.

No tornaré a presentar aquesta moció a aquesta legislatura (he perdut i ja està) si que presentaré altres temes per avançar cap a un estat laic,al manco vull estar a l'altura de França 1789.

He contactat amb associacions laiques per assesorar-me i demanar suport. Ja tinc la resposta de dues d'elles, que podeu llegir a continuació, mereix la pena.

 

  

Hem rebut el teu informant-nos del cas de Pollença. Conta que tens tot el nostre suport i en cas d’assessorament, suport, o qualsevol tipus d’aquestes coses no t’ho pensis. En posem en contacte i comencem a treballar. Cordialment,

Lluís Monerris Coordinador General Lliga per la Laïcitat www.laicitat.org

Igualment hem rebut aquest escrit de suport de Rafael Gallego Sevilla
Coordinador de Andalucia Laica
http://www.laicismo.org 

APOYO A LA EXIGENCIA DE ESQUERRA UNIDA EN POLLENSA PARA LA RETIRADA DE UN CRUCIFIJO EN EL SALÓN DE PLENOS DEL AYUNTAMIENTO

Es indignante que en pleno siglo XXI haya que seguir combatiendo la presencia de símbolos religiosos en locales de las administraciones nacionales, autonómicas o locales. La actitud pusilánime de quienes pertenencen a partidos supuestamente de izquierdas es absolutamente rechazable y obedece únicamente a mezquinos calculos electorales basados en la manipulación de los sentimientos religiosos de los electores, olvidando los principios de sus propios partidos y los más elementales de neutralidad que han de regir toda acción desde las administraciones públicas.

Diversos Defensores del Pueblo de ámbito autonómico han decretado repetidas veces que la presencia de símbolos religiosos en aquellos locales que han de ser utilizados por ciudadanos de cualquier, o ningún, credo han de ser retirados cuando cualquier administrado así lo reclame. Más aún ha de hacerse si se trata como en este caso del concejal de E.U. que es representante de la cidadanía.

Es lamentable que esto no se haga de oficio, pero resulta bochornoso que se rechacen solicitudes de este tipo, en un ejercicio de cinismo que aviva los rescoldos del nacionalcatolicismo cuando nuestro pais está cada vez más secularizado y donde la Iglesia Católica actua como valedora, no de opciones religiosas más o menos respetables, sino de partidos políticos concretos.

Queremos manifestar en resumen nuestra más energica repulsa ante la actitud de los concejales del Partido Popular que se opusieron a la moción, y más aún ante la abstención de los grupos gobernantes en el consistorio, que con su indefinición, y ellos lo saben, apoyan el obstrucionismo más radical contra la libertad de conciencia de los habitantes de Pollensa.


Comentaris

Pepe

Canvi

Pepe | 03/11/2007, 23:01

Tens molta raó JRV per mi aquesta votació ha suposat un canvi, recordau que m'havia abstingut a l'elecció d'en Joan per respecte a PSOE i PSM, ara les he perdut aquest respect.

Enllaça

Informe del DEFENSOR DEL PUEBLO ANDALUZ sobre la presencia de crucifijos en los colegios.

Enllaça | 03/11/2007, 15:40

Més
Informe del DEFENSOR DEL PUEBLO ANDALUZ sobre la presencia de crucifijos en los colegios.

Com és molt llarg he posat l'enllaç, cortesia de Granada Laica

Pepe

Informe de la Defensora del Pueblo de Castilla La Mancha

Pepe | 03/11/2007, 15:38

Si voleu tenir més informació sobre el tema dels símbols religiosos a espais públics.
Informe de la Defensora del Pueblo de Castilla La Mancha

Autor: Defensora del Pueblo de Castilla La Mancha
Fuente: Lista Sociedad Laica
Fecha: 01/08/2007

En el Informe Anual de la Defensora del Pueblo de Castilla La Mancha se incluye un apartado sobre símbolos religiosos en los centros escolares, que reproducimos a continuación.

7. Símbolos religiosos.
Los representantes de la AMPA de un colegio público manifestaban en la queja Q-06/0119 que la dirección del centro había denegado, en primera instancia, su petición de supresión de símbolos religiosos de las aulas porque no lo había solicitado la mayoría de los miembros del Consejo Escolar y que, posteriormente, había dejado a criterio de cada profesor la decisión, incumpliendo con ello el criterio establecido por la Delegación Provincial de Educación y Ciencia en el escrito que le remitió.
A la vista de ello, recordamos a la Consejería su obligación de mantener en los centros escolares la neutralidad en materia religiosa derivada de la laicidad del Estado dispuesta en el artículo 16.1 de la Constitución Española, ya que constituyen espacios comunes para los ciudadanos de todas las convicciones.
Como respuesta, la Consejería nos comunicó que se había nombrado un nuevo director y que se había advertido al claustro de que no se tolerarían acciones individuales que atentasen contra la neutralidad religiosa en el centro. En términos similares se dirigió a nosotros la AMPA de otro colegio público en la queja Q-06/0344, aunque en este caso era más difícil la solución por la existencia de otra Asociación de Madres y Padres que se oponía a la retirada de los símbolos religiosos, y que también había pedido nuestra intervención en la queja Q-06/0382.
Una vez más, requerimos a la Consejería de Educación y Ciencia para que tuviera una actuación coherente con la numerosa doctrina jurisprudencial emitida por el Tribunal Constitucional respecto a esta materia en centros educativos públicos, obteniendo como respuesta que se habían retirado los símbolos de los espacios comunes y se había ordenado la elaboración de un informe sobre la retirada de las aulas, en las que sólo debían permanecer expuestos durante la clase de religión.
Concluimos nuestra intervención comunicando a la segunda AMPA nuestro criterio, y solicitando a la Administración que nos informase del resultado de este último informe.
A la fecha de elaboración de este Informe, esta petición aún no ha obtenido contestación.

Enllaç

Granada laica

Enllaç | 03/11/2007, 15:35

A la pàgina de "Laicismo.org" feta per Granada Laica i integrada en Europa Laica podeu trobar l'escrit d esuport ( que hem penjat a aquest escrit) http://www.laicismo.org/PHP/p_documento.php?wh=&id=4145
i un article amb la fotografia. Això é sel que em diu Rafael Gallego el coordinador de Granada Laica:
La noticia "Dios en el orden del día", la he puesto en nuestra pàgina y le he añadido la fotito del alcalde, con su cruz (pertenece a la
galería de "monstruos", como la última del ministro de Justicia prometiendo su cargo ante un crucifijo de dos pares de narices).

A més a més es recomana fer arribar nostra queixa al defensor del poble autonòmic,en nostre cas el síndic de greuges, una figura que encara no existeix.

Del defensor del poble espanyol diu que no mereix la pena intentar-ho.

Garci

Re: Toutoi nika ? (ple)

Garci | 03/11/2007, 14:48

Tots de la mà cantant i ballant al "son" que marca el seu cap Joan Cerdà, així veig jo aquest govern. Ni dretes, ni esquerres: UM 100%. Ja me direu algú en que varia l'actitut i la gestió respecta a fa 2, 3 o 1 any.

Joan Ramon

Canvis

Joan Ramon | 03/11/2007, 14:31

Pot ser
però no està de més almenys recordar les seves incongruències.

Xesca Ensenyat

Joan Ramon, no ho faran

Xesca Ensenyat | 03/11/2007, 09:56

No s'avançarà ni un sol mil·límetre en res mai.
Per això m'ha agradat molt, aquests dies de beatificacions massives, que centenars d'associaons de cristians demòcrates s'hagi manifestat en contra de beatificar el bàndol feixista.
Igualment, i ja et diré ben clar que l'articulista no és sant de la meva devoció, vaig llegir a Última Hora aquests dies passats (reproduït al web lobbyperlaindependencia) un article de Jaume Santandreu molt raonat, en el sentit que l'únic capellà màrtir fou Poquet: és a dir, l'únic que no ha estat beatificat.
Respect, i en moltes coses compartesc per raons culturals i personals, les creences dels cristians. Ja va escriure Marguerite Yourcenar, que era una gran estudiosa de les religions, especialment les orientals, i que per cert era agnòstica, que en moments de crisi les persones encara que no haguem estat practicants de la religió local, ens hi aferram. I això és una cosa que jo he pogut experimentar personalment.
Però quan encara no ho havia experimentat, jo ja respectava les persones que tenien sentiments religiosos, perquè respect els sentiments de tothom. El que no respect és la hipocresia i el feixisme.
No hi haurà cap avenç democràtic Joan Ramon fins que no hi hagi una altra classe de polítics. De fet, no són polítics. Són funcionaris aferrats a un càrrec polític que no deixen fer res a ningú. Ni fan, ni deixen fer. Són com el ca de l'hortolà, que no menja i no deixa menjar. Mentre tant, cobren un bon sou i s'arreglen les seves coses amb els diners de la 'res pública'.
Acab de llegir a Balears, a la secció No vagi per dit, que el Conseller d'Hisenda mira de tapar així com pot els 3.000 milions d'euros de deute que va deixar el PP. Tanmateix, és el sistema que falla, no només el PP. És el jacobinisme.
Jo vaig amb els ianquis, contra l'intervencionisme de l'estat.
Quan he dit que L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS avui podria interessar els pollencins, ho deia seriosament; és clavat al tema que ara teniu obert. Veig que ets davant l'ordinador: per què no hi vas i escrius què trobes. Jo ara hi aniré i t'esper per comentar l'article junts.

Joan Ramon veterà

realitat

Joan Ramon veterà | 03/11/2007, 09:25

com a fanatic partidari de que , valgui la redundancia, la realitat es manifesti, ja que si no es manifesta, no es realitat, estic content que els diversos regidors que frustraren la lògica de posar cada cosa al seu lloc, mostrassin la seva vertadera imatge, es a dir, la seva covardia, incoherencia democràtica i mediocritat. Així ja sabem millor de que anem.

Xesca Ensenyat

Actualitzat L'HIDRO

Xesca Ensenyat | 03/11/2007, 09:11

Avui L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS és menjacapellans i republicà.
Mai no llevaran el santcristo de la sala de plens, i mai no llevaren el santcristo de la confraria de pescadors. Per a ells la religió no està separada de la política. Passejaven el 'melitar' sota el pal·li. Són els mateixos, res no ha canviat. 'Dios, patria y rey'. És el requeté. No hi ha democràcia i no n'hi ha haguda mai a Paña, més que en períodes breus, breus parèntesi com els de les repúbliques, que tots varen acabar malament. Tot d'una que hi ha un moviment democràtic, com la Mancomunitat d'en Prat de la Riba a Catalunya, per exemple (en Prat va trobar la manera que els escriptors i els intel·lectuals fossin independents i no haguessin de viure sotmesos a la tirania dels governants, i això que era la Lliga, no és que fos cap República: però la Lliga garantia la llibertat d'expressió de tothom), idò tot d'una que sorgeix un moviment democràtic, ve una disctadura i el frustra. La Mancomunitat va ser prohibida i desmuntada per la Dictadura de Primo de Rivera l'any 1921.

Joan Ramon

Salut

Joan Ramon | 03/11/2007, 08:48

El nivell de esperit democràtic va quedar elevat a 0, és a dir si un és catòlic ha de haver un Sancrsit a la sala de Plens? i per axò mateix segons la mateixa biblia Jesús separava els llocs religiosos dels que no?
I ma més calpredre les formes i anar a la Sala de Plens a llevar el Sancrist en lloc de seguir el procediment formal de sol·licitar-ho a lesquip de Govern?
Haurien d'anar més a misa aquests catòlics, i així no els faria falta anar a la sala de plens per veuré el Sancrist.
La veritat és que molt penós no ser capaços de separar els Llocs Religiosos dels Civils.
I encarà ni una sola raó lògica per no votar la moció?
Que Deu els agafi confessats, que sinó...
Salut

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb