URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Cal actuar a la fàbrica.

Alternativa | 15 Novembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Cal que Ajuntament i Consell Insular es posin d'acord i actuïn d'una vegada a  l'antiga fàbrica Can Morató. No es pot permetre tan de passivitat institucional davant una part de la nostra història.

La fàbrica de Can Morató (1922-1960), Bé d'Interés Cultural (BIC)  és una part molt important de la història de Pollença, i té un gran valor històric, artístic i també emocional, ja que a la mateixa han fet feina molt de dones de Pollença.

Fa més de mig any, des de finals del mes de març, que  el camí públic de Can Joanot es troba tancat als vehicles, pel perill dels despreniments a l'antiga fàbrica Can Morató de tapissos, que presenta des de fa anys un estat de ruïna avançat.

Als darrer plens hem demanat pel tema; la resposta del batle i regidor d'urbanisme va ser que fa mesos  s'havien enviat ordres d'execució als propietaris, per que aquests realitzessin actuacions per evitar els despreniments, igualment s'havia enviat una petició a Patrimoni sense obtenir resposta. Ahir a la fira el director de patrimoni ens va dir que havia contestat a l'Ajuntament i que havia enviat ordres també als propietaris. Esperam que aquesta vegada la comunicació i  coordinació entre les dues institucions sigui millor que  al cas de la declaració de BIC del centre històric.

Evidentment el tancament del camí és un molèstia pels veïns, amb la sort que encara tenen accés a través d'altres camins, però encara és més preocupant veure com es deixa caure un Bé d'Interes Cultural davant de la passivitat de l'administració pública

Ja que els propietaris no compleixen amb el seu deure de conservar la fàbrica (art 26) i no han fet les actuacions indispensables per preservar l'edifici ( el que es considera una infracció molt greu, art 101 de la llei), han de ser les administracions públiques (Ajuntament i Patrimoni) les que han d'actuar urgentment, per evitar els despreniments  i  obrir el camí. I el Consell ha d'iniciar el procediment per a  l'expropiació de la fàbrica,  donat l’incompliment greu pels propietaris del seu deure de conservació i el perill de destrucció de la fàbrica. L'article 33 de la llei contempla aquestes causes per realitzar una expropiació per interès social).

Articles anteriors sobre la fàbrica; 1 i 2.
Pdt
- Llei 12/1998 de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears
- Al BOIB 85 del 12 de juny de 2001 podeu trobar la incoació
d'expedient de declaració de bé catalogat i inclusió al catàleg insular del patrimoni de Mallorca de l'antiga fàbrica de catifes de Can Morató. Un interessant document ja que a més de la declaració de Bé Catalogat a favor de l'antiga fàbrica de catifes Can Morató, podeu trobar una petita història i una descripció de l'edifici.

Comentaris

jrv

Catalina Bestard

jrv | 23/11/2010, 12:34

En la questió de la tràgica mort a mans del seu ex marit de la persona de nacionalitat kenyata, jo que visc a pollença no hi he vist cap connotació racista a la reacció de la gent. El que si he vist ha sigut una continuació de l'absoluta falta d'iniciativa del batlle i de la regidora d'afers socials, que quan fugen de l'actitut electoralista, de la banalitat i la mediocritat, no queda RES.
El minut de silènci fou convocat quan algú els hi va dir, no va sortir d'ells, quan passa al poble qualque cosa un poc fora del rutinari, l'absencia absoluta de idees és dessesperant. El meu cà ho faria millor. Però la gent els segueix votant, una perque és el PSOE, ja saps que si possessin una granera de cap de llista, els incondicionals els seguirían votant, fins i tot els progrés que encara es pensen que el SOE és esquerra.. A l'altre, de UM, els favors i la por nosedeque de la nova classe de "nous rics mallorquins " també el seguiria votant.
Trist panorama, vist de dins o de fora..

turgut

Re: Cal actuar a la fàbrica.

turgut | 22/11/2010, 23:34

La connotacio que deixa entreveure un comportament racista dels pollencins, de totes formes, sobra. Que la dona fos keniata (per cert amb molts anys de residencia aquí, no era ni molt manco nouvenguda) i l'home pollenci, no en tenim cap culpa la resta dels pollencins. I el que passaria si hagues estat al reves, no ho sabem, i no te perquè passar res diferent del que passaria al teu poble.
Que el poble estigui fet una merda no vol dir que seguem racistes, no fa falta mesclar ous amb caragols.

Pepe

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Pepe | 22/11/2010, 17:49

Una bona reflexió Catalina. Tant la tardança en convocar un acte de repulsa com la poca gent que eram a la concentració van ser lamentables.

Al ple del dijous es presenta una moció conjunta contra la violència masclista però això no arregla el que tu comentes.

Catalina Bestard

POLLENÇA UN POBLE PASIU

Catalina Bestard | 22/11/2010, 15:37

Benvolguts Pollencins:
Fa uns anys hereu l’admiració de tota Mallorca. Tothom és sentia orgullós de tenir amics, parents o coneguts de Pollença. La imatge que transmetíeu era la de un poble cult, feiner, alegre, cuidadós, emprenedor, unit envers les dificultats.
Avui, tots aquest qualificatius queden ben enrere...
Fa poc, un home mata una dona. Un home de Pollença, un pollencí mata, voluntàriament una dona.(així ho demostra l’informe de la guàrdia civil, entre altres proves, perquè un vídeo o grava tot) Resulta que aquesta dona era de nacionalitat keniata i el color de la seva pell el negre.
Què fa el poble de Pollença envers aquest assassinat? Per començar l’ajuntament convoca un minut de silenci com a mostra de condemna (se suposa) i ho fa amb un parell de dies de retràs, quan tothom ja havia condemnat aquest fet. L’acte no té cap tipus de ressò (a algú li va interessar no fer molt de renou) i tan sols hi apareixen 17 persones, un 0’1% de la població del municipi. Què trist amics pollencins, que trist!!!!
Què hagués passat si una persona kenita hagués mort a una persona pollencina??? M’estic més no pensar-ho...
La cultura i la grandesa d’un poble no se madeix sols per les festes i les tradicions, la cultura i la grandesa d’un poble es madeix per saber estar a l’altura de les circumstàncies quant cal estar-hi. I vosaltres, pollencins i pollencines, començant pel batle, resta de governats i poble en general no heu estat a l’altura....

De Masai a Masai

Re: Cal actuar a la fàbrica.

De Masai a Masai | 21/11/2010, 23:29

y que me quiten lo bailao...

falcó

Re: Cal actuar a la fàbrica.

falcó | 21/11/2010, 23:09

Villa Cortina patrimoni material del laissez fer made Joan Cerdà.

Matías Valles

Parlant de Kenia

Matías Valles | 21/11/2010, 17:56

El Consell es una institución perfectamente inútil, a la que agradecemos sin embargo el suministro de material para esta sección. Por ejemplo, con los codazos entre PSOE y PSM por la inclusión de la Sibil·la en el patrimonio apocalíptico de la humanidad. Los socialistas desconfiaban de la opción musical, porque se han centrado en la proclamación de la Serra de Tramuntana –a excepción del chalet de Alfonso Cortina–, que no se decidirá hasta pasadas las elecciones autonómicas.
El PSM avaló con entusiasmo la candidatura de la Sibil·la, y no solo porque describe sus agónicas perspectivas electorales. A la hora de viajar a Nairobi para la decisión final, los nacionalistas asisten estupefactos a movimientos de la presidenta del Consell para acompañarlos a Africa. Dan largas, y cuál no será la sorpresa de la expedición cuando desde el ministerio de Exteriores se les informa de que Francina Armengol también se desplaza, sin haberles avisado previamente.
La presidenta de Mallorca no viaja, pero en la zona de la delegación española en Nairobi lucía un cartel con un explícito "Mrs. Armengol". La susodicha tenía asiento reservado en Africa, pero ganó la última batalla desde Mallorca porque, tras la proclamación de la Sibil·la, efectuó declaraciones a troche y moche, usurpando un éxito indiscutible de los nacionalistas. Para entonces, los dirigentes del PSM estaban a punto de estallar, y el recibimiento triunfal que han brindado a su delegación era una reivindicación contra su socia-lista.

Masai

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Masai | 21/11/2010, 12:20

A Kenia hi ha la solució

Alternativa per Pollença

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Alternativa per Pollença | 21/11/2010, 11:17

La notícia al UH.
ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/instan-a-patrimoni-a-expropiar-la-antigua-fabrica-de-tapices-de-pollen-a-ante-su-estado-de-ruina.html

Pepe

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Pepe | 21/11/2010, 11:15

Gràcies Xisca, l'administració no es pot conformar amb enviar cartes als propietaris, cal actuar ja.

Garci

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Garci | 21/11/2010, 10:12

A veure si els polítics fan la seva feina i recuperam una part important del nostre passat.

xisca

avui surt a UH i dbalears

xisca | 21/11/2010, 09:56

ULTIMA HORA. diumenge. 21.11.2010
Instan a Patrimoni a expropiar la antigua fábrica de tapices de Pollença ante su estado de ruina

jrv

Implicació

jrv | 17/11/2010, 09:13

Completament d'acord, Pepe. Si no hi ha un mínim d'implicació ciutadana, molts politics barroers ( i n'hi hi ha molts!)faran els que els hi doni la gana, en perjudici de la comunitat.
Cal aturar-lis els peus, i sense un mínim de implicació , això no serà possible.
La inplicació de Iniciativa, és, com deia un slogan del PSM fa uns anys, LA FORÇA NECESSARIA, però no suficient, amb tanta merda politica, tanta demagogia, tants de inutils al poder.

Pepe

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Pepe | 17/11/2010, 08:14

Els ciutadans han de ser conscients que els problemes no són només conseqüència dels polítics i de que les solucions tampoc poden venir només dels polítics.
Si la gent no s'implica no sortirem...

jrv

Despertar

jrv | 16/11/2010, 21:17

Els morts no desperten, Pepe. Hi ha molt poca vitalitat, per aqui.

Pepe

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Pepe | 16/11/2010, 08:53

No és hora de despertar?

Miquel Sánchez

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Miquel Sánchez | 16/11/2010, 08:15

Pepe, ja ho va dir el responsable de l'AAVV de Pollença, nosaltres anem de viatge, fem ball de saló i matances, i no reivindiquem per la gent no escriu.

Pepe

Re: Cal actuar a la fàbrica.

Pepe | 16/11/2010, 08:07

No em deixa de sorprendre que no hi ha hagi una reacció ciutadana a aquest desbarat. A mi a pesar de ser foraster em fa mal al cor veure com s'esborra una part de la història i anima de Pollença.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb