URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Carrer Margalida Comas Camps

Alternativa | 20 Juny, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

 Al ple del 22  de desembre del 2008 es va aprovar la nostra moció per dedicar el carrer que actualment és conegut com "prolongació Gola" a la Sra Margalida Comas Camps i nomenar filla adoptiva a la Sra Clara Hammerl (article).

Durant tots aquests anys no hem oblidat i hem lluitat pel compliment d’aquesta moció,. Al final de la passada legislatura el 30 de març del 2011 (més de dos anys després de l'aprovació de la moció) es van obrir els expedients corresponents que no van avançar i van caducar. Ja a aquesta legislatura vam demanar que el batle delegués la feina d’executar la moció en nosaltres, cosa que va fer finalment el 27 de maig del 2013 i que l’agraïm. En aquest moment ja es troben en exposició pública els expedients al que podeu fer les al·legacions que considereu pertinents fins el 5 de juliol. Avui li dedicam l'article a la Sra Margalida Comas Camps.

La menorquina Margalida Comas i Camps va destacar tan pels seus valors democràtics i humanitaris  com per la seva formació, amb un expedient excepcional  i per la seva feina professional a una societat tan masclista com era l'espanyola de principi de segle XX. Pedagoga vinculada a la Institució Lliure d'Ensenyança, va ser una de les principals protagonistes de la introducció de la didàctica de les Ciències a Espanya. Llicenciada i doctora en Ciències Naturals (una de les primeres dones que va aconseguir aquests títols a Espanya), va visitar centres educatius de França i Anglaterra i va cursar estudis de postgrau en Paris i Londres, exercint com a professora de diferents Escoles Normals, a la Universitat de Barcelona i a Anglaterra. En definitiva es tracta d'una pionera de  la innovació, renovació i divulgació educativa, i la seva activitat com a investigadora queda recollida en publicacions i congressos internacionals.

Respecte a la seva relació amb Pollença, Margalida Comas es va casar amb el deixeble de l’obra de Colonya, el fotògraf Guillem Bestard Cànaves, passant els estius a Pollença fins que la Guerra Civil la va obligar a partir a l'exili, pels seus ideals republicans, i la va  separar de la seva feina i de la seva família. El primer Ministre d'educació de la dictadura franquista va prohibir expressament els seus llibres A l'exili a Anglaterra va fer feina humanitària a favor dels refugiats  a més de continuar amb la seva feina docent a Anglaterra fins la seva jubilació.

És hora de recuperar la memòria de dones excepcionals com na Margalida  Comas i Camps, a les que la guerra va truncar la seva vida i a les  que la dictadura franquista va voler esborrar de la nostra memòria col·lectiva.

L'arxiver i bibliotecari municipal, Sr. Pere Salas Vives ha fet un informe, on podeu trobar  nombroses dades que fonamenten els mèrits de na Margalida Comas i que  podeu llegir al següent enllaç 

Articles sobre na Margalida Comas Camps:

- Margarita Comas Camps (Urxella).

- Dones i perdedores no us oblidam (Urxella).

- Margarita Comas: La ciencia, ese juego de niños (Baleópolis).

- Margarita Comas Camps. ( La mujer científica del 27)

- Margalida Comas fue casi la primera en todo (entrevista a Joan March Noguera)

- Margarita Comas Camps y la introducción del Nature Study en las escuelas españolas.

 - Entrevista a MªÀngeles Delgado; Margalida Comas tuvo una fortaleza moral admirable.:

Su padre, Gabriel Comas, fue un pedagogo importante, relacionado con la Institución Libre de Enseñanza.

L.C.- Usted cuenta que, en el treinta y seis, los libros y los papeles de todos ellos fueron quemados públicamente.
M.D.- Fue en Pollença, su lugar de veraneo. Lo sé por una entrevista que le realizó el profesor Jaume Oliver a una de las hermanas. Lo quemaron todo. Los libros, la correspondencia... Y con el fuego no solo se quemó el papel, sino la memoria de los Comas y de la renovación pedagógica que representaban. 

El llibre de María Ángeles Delgado Martínez (ed)  Margalida Comas Camps (1892-1972) científica i pedagoga

 

Margalida Comas i Guillem Bestard als anys 30 (Fotos Antiguas de Mallorca)

 

 
Els llibres de na Margalida van ser cremats a Pollença i prohibits durant el franquisme.
 
Margalida Comas i Guillem Bestard als anys 50 (Fotos Antiguas de Mallorca
 
 

Foto i article a Menorca diario del carrer que Alaior (Menorca) ha dedicat a Margalida Comas.

 

 

Mata-segells dedicat a Margalida Comas Camps

 

Comentaris

Pepe

Re: Carrer Margalida Comas Camps

Pepe | 21/06/2013, 08:58

Moltes gràcies Pere. Caldria reflexionar sobre tota la gent excepcional que la dictadura i la transició va cobrir amb l'oblit.
Caldria reflexionar sobre les causes de què després de 35 anys de democràcia encara hi hagi més carrers dedicats al General Mola que a gent com Margalida Comas.

P de la P

Llum Propia

P de la P | 20/06/2013, 17:56

Llum pròpia.

Hi ha persones que brillen amb llum pròpia, aquest és el cas de Na Margalida Comas Camps; Và pel davant la meva felicitació al regidor García per la seva tenacitat i a l'arxiver Salas pel seu excelent informe.
Parlava de la llum pròpia i aquesta es dóna amb Na Margalida i les seves germanes, el seu germà Joan i la seva cunyada Regina Lago, il·lustres pedagogs i científics que malhauradament la fatídica G C els abocà a l'exili obligant-los a seguir la seva tasca a França, Anglaterra, Méxic, ...
Si a principis del segle passat no era fàcil la vida per les dones, imagina-vos a més si aquestes eren cientifiques !
El passat 3 de juny a la Casa Encendida de Madrid i sota el títol “Pioneras de la ciencia en España” s'ha fet una lectura dramatitzada pel Nuevo Teatro Fronterizo, on cinc dramaturgues han escrit un texte col·lectiu que enllaça els destins de cinc capdavanteres de la ciència durant la primera meitat del segle XX: Regina Lago, Amparo Poch, Felisa Martin Bravo, Teresa Toral i Margalida Comas Camps. Aquestes dones amb la seva labor obriren una bretxa amb tenacitat i valentia dins de la tradicional invisibilitat cultural de la dona espanyola.
Un nou filó pels historiadors, ànims!
P. de la P.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb