URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Alternativa | 29 Juny, 2013 00:01

El dijous el ple va aprovar la moció d'urgència en  defensa del fondeig gratuït a la punta de l'Avançada que vam presentar conjuntament; Alternativa, PSOE, CiU, UMP, PSM, Esquerra i Tomeu Fuster . Aprovada amb els vots a favor d'Alternativa, PSOE,CiU, UMP, PSM, Esquerra i Tomeu Fuster i l'abstenció de PP i LLiga.

La presentació de la moció va posar prou nerviós al batle que va demanar la seva retirada. El conseller Biel Company ha actuat sense ni tan sols informar a l'Ajuntament que ni tan sols va poder presentar al·legacions al tema, sort que són del mateix partit que sinó... El PP aprofita arguments ecològics perque els seus amics facin negoci.

 Al ple el batle va fer un repàs de la normativa sobre la protecció de la posidònia a la Badia... incidint en les decisions que s'havien pres els darrers anys des de Margalida Roselló al darrer pacte de progrés, passant per en Jaume Font... Oblidant que el problema no és la protecció de la posidònia, més que necessària (us recomenam l'article de Biel Perelló sobre el tema; "Posidònia en perill"), el problema és fer pagar de forma abusiva per amarrar a les boies i això sempre l'ha fet el mateix partit;  el PP. S.A

El batle va oblidar que el primer que va posar boies de pagament al municipi va ser en Jaume Matas quan va ser ministre de Medi Ambient al 2001 i va donar una concessió per posar boies de pagament a Formentor, una decisió contra la que Alternativa vam lluitar des de que vam començar la nostra feina política, al següents articles d'aquest bloc podeu trobar els nostres arguments a aquest tema:

El  14 de juliol de 2006 a l'article " L'apropiació del mar" deiam

Ja tornam tenir un nou abús del medi per una empresa privada. Amb l’excusa de protegir el medi ambient es privatitzà, fa uns anys, un tros de mar. Fins on arribarem en aquesta onada privatitzadora? Se demostra que el medi ambient era tan sols una excusa i que lo realment important son els diners. I per tal de fer-ne més no es limiten a explotar econòmicament la zona que els pertoca sinó que expandeixen el seu negoci per 500 vegades més. El mar, que hauria de ser públic, és ara un privilegi privat. Ja comencen a ser habituals els casos d’usurpació de l’espai públic al mar i a les costes. Com també és habitual que costes només actuï en casos de denuncies privades com la del senyor Jesús Sánchez González. No ens queda més que dir-li: endavant.

El 5 de desembre de 2006 a l'article: " Ni boies, ni parc eòlic".

 La concessió a l’empresa Hisambla SL per instal·lar 150 fondeigs a la badia de Formentor va ser realment molt sospitosa; es va realitzar sense estudi preliminar sobre el substrat marí i tampoc existia cap programa de seguiment i manteniment de les instal·lacions col·locades. L’excusa per no fer aquests estudis era que l’ autorització era temporal, temporada de l'any 2001, i que en teoria era obligada la retirada dels "morts" finalitzat el termini. Tampoc existia cap relació detallada de la dotació de serveis addicionals que en teoria s' havien d’oferir als usuaris d'ancoratges.

-17 d'abril de 2007 Recuperant els espais públics; per mar i terra.

-6 de juny de 2008. "Fondejos a Formentor"

-13 de juliol de 2008. - Al·lucinant. Fondejos a Formentor.

Després la concessió de Formentor va a passar a "Projecte Home"  i va haver boies gratuïtes pels residents, mentre que a la Punta Avançada es van instal·lar boies gratuïtes durant un temps  (notícia) (notícia)

Ara és de nou la Conselleria de Medi Ambient del PP la que en nom d’una suposada protecció de la posidònia ha imposat als usuaris d'embarcacions una nova taxa per amarrament. La taxa que es fa pagar a la Punta Avançada i que ja s’aplica a Formentor, tant en la finalitat, en la forma i en el fons, és injusta. Per una banda, perjudica sobretot als ciutadans pollencins, als usuaris del Club Nàutic del Port de Pollença i de Ports de les Illes Balears, a més de les empreses nàutiques amb seu al nostre municipi.

Aquesta taxa no està justificada, perquè al fons marí de la Punta Avançada i l’arenal de Formentor, segons els informes de la web del projecte LIFE POSIDONIA, no disposa de la posidònia que es pretén protegir. En canvi, hi ha altres zones arreu de les Illes Balears que sí hi ha importants praderes de posidònia, i no hi ha ni boies ni cap programa de protecció establert.

La zona de fondeig regulat que indica el Pla de Gestió del Lloc d'Interès Comunitari (LIC) de les badies de Pollença i Alcúdia indica que a les àrees de fondeig regulat s'hauran d'habilitar boies per evitar l'ús d'àncores, però en cap cas el Pla de Gestió indica que sigui preceptiu el cobrament d'una taxa per l'ús de les boies. Aquests taxa no és transparent, amb el sentit  que els doblers que se recapten no se sap si són per reinvertir en la cura i conservació del medi marí de les Illes Balears.

Avui en dia ningú dubta que la protecció de la posidònia és un element indispensable per la bona salut del Mediterrani, però allò òptim és que es faci correctament, amb un criteri efectiu i sense ànim de lucre, als llocs on efectivament hi ha posidònia, i amb una regulació global de la Badia, no només de les zones amb més potencial recaptatori.

Fer pagar és un greuge comparatiu si tenim en compte la gran quantitat de fondejos no regulats que hi ha a tota la Badia, ja que també posen morts i boies, molts hi estan tot l'any.

També resulta una restricció excessiva quan una àmplia zona del litoral es troba restringida per culpa de la Base Militar del Port de Pollença, i quan a amplies àrees de la badia es realitzen fondejos sense cap tipus de control, aquest sí, amb una demostrada incidència sobre el fons marí.

Per tot això la moció aprovada proposa:

Primer.- Demanam al batle que encarregui via urgència d’un informe tècnic i jurídic amb l’objectiu de poder fer ús de la via administrativa i/o judicial amb l’objectiu de garantir el fondeig gratuït a la Punta de l’Avançada a boies correctament instal·lades o de forma  controlada i vigilada a zones d'arena disponibles. En tot cas evitant en qualsevol cas el fondeig sobre posidònia o sobre els esculls o altines.

Segon- Notificar per via d’urgència a la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears que aturi de manera immediata el cobrament de l’esmentada taxa als fondejos de la Punta Avançada i que es permeti el seu fondeig gratuït.

Tercer- Demanar a la Conselleria de Medi Ambient que s'abordi la problemàtica dels fondejos d'una manera global, considerant les actuacions a realitzar a tota la badia, considerant la preservació mediambiental i l'atractiu turístic i evitant l'afany recaptatori en les mesures que es prenguin.

 Demà diumenge, a les 10,45, concentracio al varadero du moll per llegir un manifest en contra del pagament a les boies de la Punta Avançada, sortida conjunta a les 11h i anada al camp de boies a manifestar-mos en contra d'aquest abus intolerable per part del Govern Balear. Duis pancartes i coses per fer un bon renouer, que mos sentin desde Palma!!! A la continuació de l'article teniu el seu manifest.

https://www.facebook.com/events/614573051895598/?fref=ts

Mentre que a altres zones de la Badia si que sí hi ha importants praderes de posidònia que no es protegeixen la cartografia de la web de lifeposidonia, a la zona de Punta Avançada no hi ha Posidonia, la zona està marcada com a Comunitat de Caulerpa prolifera.

http://lifeposidonia.caib.es/user/home.htm

 

 

- L'empresa explotadora de les boies de Punta Avançada és http://www.cbba-online.com/


Preus:
  • Fins a 8 metres d'eslora: 13,31 €
  • Fins a 15 metres d'eslora: 29,04 €
  • Fins a 20 metres d'eslora: 48,40 €


 

MANIFEST
Port de Pollença, juny de 2013:

Com a gent de mar, que ens agrada cuidar-la i disfrutar-la, 

MANIFESTAM:
1.- Que no compartim, ni tampoc consentirem que en nom d’una suposada protecció de la posidònia, o qualsevol altra excusa, s’ens privi del nostre DRET de fer-mos LLIUREMENT I GRATUÏTAMENT a la mar, simplement perquè creiem fermament que la mar és de TOTS.
2.- Que no compartim, ni tampoc consentirem que per un AFANY RECAPTATORI SENSE PRECEDENTS del Govern Balear, ens privin de gaudir del nostre temps lluire com ens plagui, que per això és nostre i el volem disfrutar lliurement, sense haver de pagar ni un euro per fer-ho.
3.- Que estam RADICALMENT EN CONTRA de la taxa que ens volen fer pagar a la Punta Avançada i que ja s’aplica a Formentor, tant en la finalitat, en la forma i en el fons. És INJUSTA, per que perjudica a la gent illenca que, a l’estiu, DESDE SEMPRE ha utilitzat i gaudit dels llocs esmentats de forma gratuita, quasi diàriament, per anar a fer un simple bany o ”capfico” amb la família. És INJUSTIFICADA, perquè al fons marí de la Punta Avançada i l’arenal de Formentor, poca posidònia hi ha, deixant de banda altines i zones puntuals que tothom coneix i respecta, que no justifiquen DE CAP MANERA el cobrament d’aquesta taxa. En canvi, altres zones que sí hi ha importants praderes de posidònia, com part del Caló, les Caletes del Cap Pinar, Cala en Gossalba, part de Cala Murta, i moltes zones de Formentor, no hi ha ni taxes ni boies. NO ÉS TRANSPARENT, per que els diners que se recapten no se sap si son per invertir en la cura i conservació dels idíl•lics paratges de la costa Nord, o van a parar a altres usos que no són pas la conservació del medi marí de les Illes Balears; i això que els polítics s’omplen la boca amb que s’ha de cuidar el sector nàutic i la bellesa de les nostres costes. QUINA VERGONYA!!!
4.- Que és clar que volem protecció per la posidònia, un element indispensable per la bona salut del Mediterrani nostre, però que se faci correctament, amb un criteri efectiu i sense ànim de lucre, als llocs on efectivament hi ha posidònia, que se faci d’una manera correcta, tothom sap la posidònia que queda devora el mort d’una boia.....
5.- Que enlloc de prohibir i cobrar absurdament als navegants, s’hauria d’informar i corregir si cal, als que fan ús del fondeig; alliçonar enlloc de prohibir i, en darrer extrem aplicar una sanció al l’infractor.
6.- Per acabar, una pregunta: Qué els hi deixarem als nostres fills, si ja no podem gaudir ni dels llocs que SEMPRE hem conegut i disfrutat lluirement, llocs incomparables que formen part de la nostra memòria i del PATRIMONI COL.LECTIU?

Comentaris

Alternativa per Pollença

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Alternativa per Pollença | 01/07/2013, 09:43

La manifestació a la premsa:

Diario de Mallorca.

Más de 250 personas contra los fondeos ´privatizados´
Amarradores y propietarios de barcas navegan hasta Punta Avançada para denunciar el "afán recaudatorio" del Govern al imponer tasas por el uso de boyas

www.diariodemallorca.es/part-forana/2013/07/01/250-personas-fondeos-privatizados/856882.html

Última Hora:
250 personas se echan al mar para protestar contra los fondeos de pago en Pollença.

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/250-personas-echan-mar-para-protestar-contra-fondeos-pago-pollen-a.html

Ara Balears.

Protesta contra les taxes per fondejar a la badia de Pollença
Denuncien que Medi Ambient només té "afany recaptatori"

www.arabalears.cat/xarxa_local/Protesta-contra-taxes-fondejar-Pollenca_0_947905341.html

Pepe

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Pepe | 01/07/2013, 09:33

L'anonimat serveix moltes vegades per amagar la falta de rigorositat. Nosaltres no vam demanar la dimissió de ningú pel tema de les banderes, pots llegir el que vam dir a un article tan explícit com: "Les banderes blaves no són suficient argument." A l'article entre altres coses deiam; "Les banderes no tenen ni més objectivitat ni oficialitat que la qual qualsevol li vulgui atorgar, això sí el “paripé” de l'hissat, resulta molt atractiu per batles i regidors fotogènics."

El pots llegir sencer i després opinar amb una mica de rigor si t'interessa clar:

h
ttp://alternativa.balearweb.net/post/110504

Perro del hortelano

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Perro del hortelano | 01/07/2013, 07:42

Te gracia veure com es gira la camia un partit que fa bandera de la seva superioritat moral.
-Si no es tenen banderes, es demanen dimissions.
-si es tenen banderes, son electoralistes.

Com el Perro del hortelano.

Pepe

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Pepe | 30/06/2013, 23:37

Hola Paco, l'ecotaxa es va gestionar de forma pública i es va invertir en temes relacionats amb el medi ambient.
Respecte al tema de les banderes blaves; l'electoralisme és quan un canvia les seves idees en virtut de possibles vots. Pots comparar el que deia el PP de Pollença l'any passat i aquest.

Garci

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Garci | 29/06/2013, 20:15

El tema és la privatització i mercantilització de tot baix excuses ecológiques. Esta clar que s'ha de preservar el fons, peró 11 euros per fer un capfico, un trampó o una estona d'esbarjo...? És totalment absurd.
Paco, a mi em semblaria bé que dels imposts directes i proporcionals se'n dediqués una part a la protecció. Peró més imposts indirectes (injusts)...

Paco

Fondeos.

Paco | 29/06/2013, 17:59

A mi no me parece del todo mal que se cobre por fondear siempre y cuando se destinase lo recaudado para mejorar el fondo marino, cosa que no creo que sucediese, igual que paso con la ecotasa.
Y Pepe tu comnetario de las banderas azules y el alcalde, creo que ha quedado algo cruel, de igual manera que el año pasado se le culpo a él por perderlas, este año que menos que una foto, no te parece?

Pepe

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Pepe | 29/06/2013, 13:36

Totalment d'acord Biel, tan de bo els polítics de la Conselleria fossin més rigorosos però és clar que el PP a aquest tema mai ha tingut una preocupació ecològica seriosa i que només volen fer caixa.
La Badia és un element clau del nostre municipi i el que cal és una regulació global de la mateixa.

Pepe

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Pepe | 29/06/2013, 13:32

Un bon de grapat de notícies de Pollença avui.

Al tema del Calvari lamentam que el batle no avisés als grups de l'oposició de la visita de la delegada de govern i que tampoc ens hagi comentat res d'aquesta idea de l'itinerari turístic interactiu.

Al tema de les boies ens sembla totalment antidemocràtic i incoherent que el batle digui públicament que no complirà la moció quan diu que no està d'acord amb el pagament. El batle ha de defensar els interessos dels ciutadans davant del seu partit.
La seva acusació d'electoralisme no sabem si l'ha fet mentre es feia fotografies amb les banderes blaves.

Respecte al Festival com ja li vam dir al ple, el batle menteix descaradament, no ha acceptat en cap moment la col·laboració de la majoria de regidors que vam registrar tota una sèrie de punts per millorar el plecs de condicions del negociat per la contractació del director del Festival, dels que només va acceptar una part.
Entram en juliol sense tenir el programa del Festival, i les notícies com aquesta tan sorprenent de fer concerts a Alcúdia ens arriben mitjançant la premsa...

Biel Perelló

Mapa poc precís

Biel Perelló | 29/06/2013, 13:11

Només apuntar que si vos posau les ulleres de busseig i feis el trajecte entre el Far i la Platjola veureu prou Posidònia oceanica, esculls (únics a les illes) i altines que fins i tot surten fora de l'aigua. EL MAPA NO ÉS PROU PRECÍS. Això no posa en entredit la resta del que es comenta, és una vergonya fer pagar per aquest o qualsevol altre fondeig a la Badia de Pollença o a Formentor. El que cal és educació i regulació coherent i seriosa (però per això mai hi ha pressupost). M'agrada navegar i mai fondejo sobre posidònia.

Bar Cenas

Ja ho val

Bar Cenas | 29/06/2013, 12:55

Realment el PP mai ha sigut un partit electoralista...
Per això les trames per finançar les campanyes electorals supós.

Alternativa per Pollença

Ara

Alternativa per Pollença | 29/06/2013, 12:14

El ple rebutja que es pagui per fondejar
El batle es mostra contrari a la taxa, però titlla la moció de l'oposició d'electoralista.

www.arabalears.cat/xarxa_local/ple-rebutja-que-pagui-fondejar_0_946705432.html

Alternativa

Diario de Mallorca

Alternativa | 29/06/2013, 12:02

El alcalde amenaza con suprimir el Festival de Música por ´falta de colaboración y voluntad´
El Ayuntamiento es el primero en aprobar una moción de rechazo al TIL y de apoyo a la huelga de docentes.

www.diariodemallorca.es/part-forana/2013/06/29/alcalde-amenaza-suprimir-festival-musica/856513.html

Alternativa per Pollença

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Alternativa per Pollença | 29/06/2013, 11:57

El Festival de Pollença se extiende a Alcúdia con un concierto de Nyman.
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/cultura/festival-pollen-extiende-alcudia-concierto-nyman.html

Alternativa per Pollença

Re: Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

Alternativa per Pollença | 29/06/2013, 11:49

La oposición «fuerza» al alcalde de Pollença a combatir los fondeos de pago de la Punta Avançada
El Govern ha adjudicado su explotación a una empresa privada que cobra 11 euros por amarrar en la zona.
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/oposicion-fuerza-alcalde-pollen-combatir-fondeos-pago-punta-avan-ada.html

Alternativa per Pollença

Ultima hora

Alternativa per Pollença | 29/06/2013, 11:47

El Calvari de Pollença será el punto de partida de un itinerario turístico interactivo

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/calvari-sera-punto-partida-itinerario-turistico-interactivo.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb